Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:07 - 14:29

S31.2 Clozapine versus risperidon bij jonge patiënten met schizofrenie en comorbide cannabismisbruik of afhankelijkheid

Machielsen, M.

Voorzitter(s): M. Machielsen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Comorbiditeit met cannabismisbruik of -afhankelijkheid komt zeer frequent voor bij patiënten met een psychotische stoornis en is geassocieerd met een slechtere prognose. Patiënten hebben vaak veel last van craving, wat het stoppen met cannabis gebruiken belemmert.

 

DOEL EN METHODEN

In deze presentatie zullen de resultaten van een fMRI-studie besproken worden waarin is onderzocht wat de verschillen zijn tussen risperidon en clozapine  voor de met craving gerelateerde hersenactiviteit. In deze studie zijn mannelijke patiënten tussen de 18 en 30 jaar met een psychotische stoornis en comorbide cannabismisbruik of -afhankelijkheid geïncludeerd, en gerandomiseerd tussen risperidon en clozapine.

 

RESULTATEN

Na 4 weken behandeling hadden patiënten in de clozapine-groep een grotere afname in negatieve symptomen, subjectieve craving en met craving geassocieerde hersenactivatie.

 

CONCLUSIE

Deze bevindingen benadrukken het verschil tussen deze twee antipsychotica. Dit verschil wordt mogelijk veroorzaakt door de verschillen tussen clozapine en risperidon in affiniteit tot de dopamine D2-receptoren.