Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:29 - 14:51

S31.3 Modafinil: niet voor iedereen even effectief?!

Dom, G.

Voorzitter(s): G. Dom

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Terugval in alcoholproblematiek komt voor bij ruim de helft van de alcoholafhankelijke patiënten. Verminderde impulscontrole is een risicofactor voor terugval in verslavingsproblematiek, en is daarom een mogelijk belangrijk aangrijpingspunt voor de behandeling.

 

DOEL

Het onderzoeken van de effectiviteit van modafinil, een ‘cognitive enhancer’ als toevoeging op de standaardbehandeling bij alcoholafhankelijkheid.

 

METHODEN

Een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde studie bij 83 alcoholafhankelijke patiënten. Zij werden 10 weken behandeld met modafinil (300mg/dag) of placebo.

 

RESULTATEN

Behandeling met modafinil leidde tot een verlaagd alcoholgebruik, maar alleen bij patiënten met verminderde impulscontrole op de baseline-test (neuropsychologische maat: stop-signaltaak; responsinhibitie). Laag-impulsieve deelnemers met alcoholafhankelijkheid hadden een negatiever behandelresultaat wanneer zij modafinil kregen, in vergelijking met de placebogroep.

 

CONCLUSIE

Modafinil beperkt de terugval bij alcoholafhankelijke patiënten met zwakke responsinhibitie. Om geïndividualiseerde behandelmethoden te kunnen ontwikkelen is het noodzakelijk relevante subtypes bij alcoholafhankelijkheid te identificeren, gebaseerd op een endofenotype zoals impulsiviteit.