Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:51 - 15:15

S31.4 Bipolaire stoornis en alcohol: double trouble of alleen comorbiditeit?

Zaane, J. van

Voorzitter(s): J. van Zanne

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bipolaire (manisch-depressieve) stoornissen (BS) gaan hand in hand met alcohol- en drugsmisbruik en/of verslaving. Zij zijn als het ware ‘co-travelers’. Bij ongeveer 50 procent van de patiënten met een BS is er gedurende het leven sprake van deze comorbiditeit. Daarnaast is er bij ongeveer 20 procent van de patiënten die zich aanmelden bij de verslavingszorg sprake van een BS. Door overlap van symptomen tussen bipolaire symptomen en verslavingssymptomen is er in de verslavingszorg sprake van onderdetectie van BS.

 

DOEL

In deze voordracht wordt verslag gedaan van twee belangrijke vragen, namelijk:

Is het screeningsinstrument voor BS, de Mood Disorder Questionnaire (MDQ), een valide instrument om op een betere manier bipolaire stoornissen te detecteren bij patiënten die zich aanmelden bij de verslavingszorg?

Heeft gebruik van alcohol een negatief effect op het beloop bij patiënten met een BS?

 

RESULTATEN

De MDQ is geen goed instrument om BS te detecteren. Veel patiënten die positief scoren op de MDQ, blijken een andere diagnose dan een BS te hebben, zoals bijvoorbeeld een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Hooguit is de MDQ een redelijk goed instrument om een BS uit te sluiten.

Het gematigd (sociaal) gebruik van alcohol heeft geen negatieve invloed op het beloop van BS. Opmerkelijk is dat ook overmatig gebruik geen negatief effect heeft op het beloop van BS. Deze laatste bevinding is in tegenspraak met vele andere (vooral Amerikaanse) studies op dit gebied, studies die allemaal negatieve effecten van overmatig drankgebruik rapporteerden.

 

DISCUSSIE

Mogelijke verklaringen voor de gevonden resultaten worden bediscussieerd.