Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P33 HospitalitY Project (HY): lotgenotencontact en vaardigheidstraining ‘on the spot’

Vogel, S.W.N.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Lotgenotencontact is effectief voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. De interventie heeft positieve effecten op het sociale netwerk en de ontvangen sociale steun [1]. De interventie is opgenomen in de multidisciplinaire richtlijn schizofrenie (2012) [2]. In de richtlijn staat eveneens dat vaardigheidstrainingen tot dusver niet voldoende effectief zijn. De richtlijn noemt als aandachtspunt dat ‘on the spot’-interventies (lees: in de thuissituatie) ontwikkeld zouden moeten worden.

 

DOEL

Met het HY-onderzoek willen we een nieuwe interventie evalueren, waarin lotgenotencontact wordt gecombineerd met vaardigheidstrainingen on the spot (in de eigen woonsituatie).

 

METHODEN

De HY-interventie wordt geëvalueerd in een gerandomiseerde gecontroleerde studie. In de interventiegroep gaan deelnemers met ondersteuning van een verpleegkundige een etentje organiseren voor hun lotgenoten. De controlegroep krijgt treatment as usual.

De verpleegkundige heeft een actieve rol tijdens de vaardigheidstraining en een structurerende rol tijdens de maaltijd. De vaardigheidstraining is gericht op het verzorgen van een etentje voor lotgenoten. Deelnemers krijgen ‘on the spot’ individuele begeleiding van een verpleegkundige bij zelfzorg, huishouden en het bereiden van een maaltijd. Elementen uit de CAT-methodiek (Cognitive Adaptation Training) dienen als basis voor de vaardigheidstraining. De vaardigheidstraining vindt plaats in de aanloop naar het etentje. Tijdens het etentje vindt het lotgenotencontact plaats.

 

RESULTATEN

Positieve effecten worden verwacht op persoonlijk herstel (recovery), empowerment, sociaal netwerk en op algemene dagelijkse en sociale vaardigheden.

 

CONCLUSIE

Het trainen van vaardigheden in een klinische setting generaliseert niet naar de thuissituatie. Daarom is het van belang om vaardigheidstraining ‘on the spot’ te ontwikkelen. Deelname aan een lotgenotengroep is reeds effectief gebleken. Daarom worden lotgenotencontact en vaardigheidstraining ‘on the spot’ gecombineerd in een nieuwe interventie, waarvan zowel de methodiek als de effecten worden geëvalueerd.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Castelein S, Bruggeman R, van Busschbach JT, van der Gaag M, Stant AD, Knegtering H, Wiersma D. The effectiveness of peer support groups in psychosis: a randomized controlled trial. Acta Psychiatr Scand, 2008.
  2. Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie. De Tijdstroom, 2012.