Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P34 Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) bij alcoholverslaving: effecten op hersenactiviteit en craving

Goudriaan, A.E., Jansen, J.M., Brink, W. van den

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Alcoholafhankelijkheid wordt gekenmerkt door het herhaaldelijk terugvallen in gebruikspatronen. Deze terugvallen zijn gerelateerd aan een verhoogde automatische craving-response als reactie op alcoholgerelateerde cues, en aan verminderd functioneren van cognitieve controleprocessen om deze craving in de hand te houden. Recente studies wijzen uit dat transcraniële magnetische stimulatie(TMS) van hersengebieden die gerelateerd zijn aan cognitieve controle, deze craving kan verminderen en cognitieve controle kan verbeteren.

 

DOEL

Hoewel er sterke indicaties zijn dat TMS craving kan verminderen, is er nog maar weinig bekend over hoe dit in zijn werk gaat. Daarom bekijkt deze studie de effecten van TMS op het reguleren van alcoholgerelateerde afbeeldingen en craving.

 

METHODEN

De studie bestaat uit twee sessies, waarbij prestaties en hersenactiviteit van een emotieregulatietaak worden vergeleken. De helft van de deelnemers kreeg een placebo-stimulatie, terwijl de andere helft actieve TMS kreeg. We presenteren de verschillen tussen actieve stimulatie en placebo-stimulatie op basis van zelfgerapporteerde emotie en craving, alsmede verschillen in de hieraan gerelateerde hersenactiviteit.

 

RESULTATEN

We verwachten dat er bij de actief gestimuleerde groep minder craving optreedt in vergelijking met de placebo-groep, en dat dit gepaard gaat met minder activiteit in craving- en emotiegerelateerde gebieden en met meer activiteit in hersengebieden die gerelateerd zijn aan cognitieve controle.

 

CONCLUSIE

Deze resultaten zouden erop wijzen dat actieve TMS craving vermindert, terwijl placebo-stimulatie hier geen effect op heeft. TMS zou derhalve een toevoeging kunnen blijken aan het klinisch instrumentarium bij de behandeling van middelenafhankelijkheid en andere aan craving of cognitieve controle gerelateerde stoornissen.