Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P36 Thin Bizzy: een innovatief behandelprogramma voor kinderen en jongeren met ADHD en overgewicht

Vreeke, L.J., Höhle, E., Ham, I., Maras, A.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Ongeveer een kwart van de kinderen met ADHD heeft een verhoogd risico om overgewicht te ontwikkelen. Voor deze kinderen is het lastig om een gezond gewicht te handhaven vanwege hun ADHD-problematiek. Een gezondere leefstijl is voor deze jongeren essentieel, gezien de ernstige gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met overgewicht. In het innovatieve behandelprogramma Thin Bizzy worden jongeren met ADHD en overgewicht gecoacht in het ontwikkelen én volhouden van een gezonde leefstijl. De jongeren volgen een dieet- en een sportprogramma en ontvangen een leefstijlinterventie waarbij motiverende gesprekstechnieken centraal staan.

 

DOEL

Thin Bizzy is ontwikkeld voor kinderen en jongeren met ADHD en overgewicht. De eerste effecten van het behandelprogramma op BMI, kwaliteit van leven, zelfefficiëntie en ADHD-symptomen worden onderzocht.

 

METHODEN

Jongeren (leeftijd 10 tot 16 jaar) met ADHD en overgewicht (N=30) werden gerandomiseerd in een interventie- of wachtlijstconditie. De jongeren kregen allen een voormeting, waarna de interventieconditie het behandelprogramma volgde voor twaalf weken. Beide groepen kregen na twaalf weken een nameting en drie maanden na het behandelprogramma nog een follow-up.

 

RESULTATEN

Het behandelprogramma Thin Bizzy en de eerste resultaten van de pilotstudie zullen gepresenteerd worden.

 

CONCLUSIE

Profiteren jongeren met ADHD en overgewicht van extra coaching gericht op leefstijlverandering in een sport- en dieetprogramma? Deze vraag zal bediscussieerd worden in het licht van de eerste resultaten van de pilotstudie. Hierbij staat het aanbieden van coachingstechnieken en het gebruik van motiverende gesprekstechnieken centraal.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Curtin, C., Bandini, L. G., Perrin, E. C., Tybor, D. J., & Must, A. (2005). Prevalence of overweight in children and adolescents with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and autism spectrum disorders: A chart review. BMC Pediatrics, 48, 1-7.
  2. Cortese, S., Bernardina, B., & Mouren, M. C. (2007). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and binge eating. Nutrition Reviews, 65, 404-411.
  3. Fliers, E.A. , Buitelaar, J.K., Maras, A., Bul, K.C.M., Hhle, E., Faraone, S.V., Franke, B., Rommelse, N.J. (2012). ADHD is a risk factor for overweight and obesity in children. Manuscript accepted for publication.