Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P39 Lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren in de geestelijke gezondheidszorg

Kouijzer, M.E.J.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Retrospectief onderzoek heeft uitgewezen dat lichamelijke klachten voorkomen bij een op de vijf kinderen en jongeren in de ggz. Lichamelijke klachten bleken vooral voor te komen bij kinderen en jongeren met angstige en depressieve klachten en een introverte persoonlijkheidsstructuur [1].

 

DOEL

Het op prospectieve wijze beschrijven van lichamelijke klachten en comorbide problematiek van kinderen en jongeren, en het in kaart brengen van het beloop van de behandeling van deze kinderen en jongeren in een instelling voor ggz.

 

METHODEN

Na aanmelding wordt bij alle kinderen en jongeren de aanwezigheid en ernst van lichamelijke klachten en psychiatrische problematiek op gestandaardiseerde wijze vastgesteld. In de behandelfase worden de klachten van alle cliënten driemaandelijks geëvalueerd. Dit onderzoek gaat binnenkort van start.

 

RESULTATEN

Een beschrijving wordt gegeven van de demografische gegevens, lichamelijke klachten en psychiatrische problematiek van kinderen en jongeren die worden aangemeld voor behandeling in een instelling voor ggz.

 

CONCLUSIE

Dit onderzoek zal leiden tot waardevolle gegevens over diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met lichamelijke klachten binnen de ggz. Er zal meer inzicht komen in het bestaan en verloop van lichamelijke klachten, waardoor het behandelaanbod voor deze doelgroep kan worden verbeterd. Ook de motivatie van kinderen en jongeren én hun ouders kan worden geoptimaliseerd door deze uitbreiding van kennis.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Kouijzer, M.E.J., Loman, F. & Van der Feltz-Cornelis, C.M. (2013). Kinderen en jongeren met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in een ggz-instelling. Tijdschrift voor Psychiatrie, 55(8), 599-608.