Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P45 Een kosten- en batenanalyse van medicatiebeoordeling bij langdurig opgenomen chronisch psychiatrische patiënten

Graveland, P.E., Beex-Oosterhuis, M.M., Gosker, A., Gool, A.R. van

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) [1] komt polyfarmacie veelvuldig voor. De hoeveelheid psychofarmaca en irrationele combinaties nemen daarbij toe met de intensiteit van de zorg [2]. Patiënten met EPA hebben een slechtere lichamelijke gezondheid, waarvoor ook gebruik van somatische medicatie benodigd kan zijn. Het is daarom extra belangrijk overzicht te behouden over de gebruikte medicatie en daarnaast geneesmiddeleninteracties, bijwerkingen of problemen ten aanzien van de toepassing van medicatie te signaleren. Het doel van periodieke medicatiebeoordeling is het detecteren van geneesmiddelgerelateerde problemen en het verbeteren van de farmacotherapeutische behandeling door middel van een periodieke, gestructureerde en kritische evaluatie door apotheker, staf, arts en patiënt.

 

DOEL

Een indruk krijgen van de effectiviteit van periodieke medicatiebeoordeling bij langdurig opgenomen, chronisch psychiatrische patiënten. Tevens onderzoeken we de tijdsinvestering die met de evaluatie gepaard gaat en maken we een analyse van de kosten en opbrengsten van de medicatiebeoordeling.

 

METHODEN

De onderzoekspopulatie zal bestaan uit ongeveer 40 patiënten gediagnosticeerd met een chronische psychiatrische stoornis, veelal schizofrenie, en klinisch opgenomen op een van de drie afdelingen Langdurende Revalidatie Psychiatrie van Yulius. In 2013 zal voor alle patiënten een evaluatie worden uitgevoerd ten aanzien van zowel de psychiatrische als somatische medicatie. Een farmacotherapeutische anamnese wordt bij de patiënt afgenomen door middel van een gestructureerde vragenlijst. De ziekenhuisapotheker, behandelend psychiater en een verpleegkundige gaan na of er redenen zijn tot staken, toevoegen of vervangen van geneesmiddelen en of er doseringen dan wel toedieningsvormen moeten worden aangepast.

Drie maanden na de medicatiereview wordt vastgesteld of de voorgestelde wijzigingen zijn doorgevoerd. Vastgelegd zullen onder meer worden: het percentage doorgevoerde medicatiewijzigingen, het aantal medicamenten voor en na medicatiebeoordeling en het aantal minuten benodigd voor de medicatiebeoordeling per patiënt.

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

De studie is nog niet voltooid. De resultaten zullen ten tijde van het voorjaarscongres grotendeels bekend zijn en in de poster worden verwerkt.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Delespaul Ph; Consensusgroep EPA. Consensus over de definitie van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) en hun aantal in Nederland (2013). Tijdschrift voor Psychiatrie, 55, 427-438.
  2. Sterrenburg-van der Nieuwengiessen C.M., Loonen A.J.M., Bakker J.B. (2000). Polyfarmacie en irrationele combinaties van psychofarmaca bij verblijfspatiënten in het APZ: kustfout of onvermijdelijk? Tijdschrift voor Psychiatrie, 42, 565-574.