Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P46 Cue-geïnduceerde activiteit in het striatum voorspelt problematisch cannabisgebruik: een 3-jarige follow-upstudie

Vingerhoets, W.A.M., Koenders, L., Brink, W. van den, Wiers, R.W.H.J., Goudriaan, A.E., Bloemen, O.J.N., Haan, L. de, Cousijn, J., Amelsvoort, T.A.M.J. van

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Cannabis is wereldwijd de meest gebruikte drug, met cannabisafhankelijkheid in een groot aantal individuen als gevolg. Op dit moment is weinig bekend over de mechanismen die ten grondslag liggen aan langdurig cannabisgebruik. Cue-reactiviteit (de fysieke, psychologische, gedragsmatige en neurale reactie op drugsgerelateerde signalen) speelt mogelijk een rol in langdurig cannabisgebruik.

 

DOEL

Recentelijk ontdekten Cousijn et al. (2013) dat cue-geïnduceerde activiteit in de orbitofrontale cortex, cortex cingularis anterior en het striatum hoger was in frequente cannabisgebruikers met veel probleemgebruik dan bij frequente cannabisgebruikers met weinig probleemgebruik. Dit suggereert dat cue-reactiviteit mogelijk een rol speelt in de ontwikkeling van cannabisafhankelijkheid. Het doel van onze studie was daarom het onderzoeken of cue-geïnduceerde hersenactiviteit op baseline de hoeveelheid cannabisgebruik en cannabisgerelateerd probleemgebruik drie jaar later kan voorspellen.

 

METHODEN

Deze studie was onderdeel van een prospectieve, driejarige neuro-imagingstudie naar langdurig cannabisgebruik. Participanten waren 23 frequente cannabisgebruikers tussen 21 en 29 jaar die op baseline nooit behandeld waren voor middelengebruik of andere psychiatrische stoornissen. Frequent cannabisgebruik werd op baseline gedefinieerd als het gebruik van cannabis gedurende ten minste twee jaar, op meer dan 10 dagen per maand. Cue-geïnduceerde hersenactiviteit werd op baseline gemeten met een functionele MRI cue-reactiviteit-taak. Vervolgens werd met behulp van de FSL featquery toolbox per ROI (region of interest) het gemiddelde percentage in BOLD-signaalverandering tussen neutrale versus cannabis-stimuli berekend. ROI’s waren de orbitofrontale cortex, cortex cingularis anterior, ventraal tegementaal gebied, striatum en amygdala.

 

RESULTATEN

Een hiërarchische multiple-regressie-analyse toonde aan dat cue-geïnduceerde hersenactiviteit in het rechter striatum cannabisgerelateerd probleemgebruik voorspelde na drie jaar (p <.003), maar niet de hoeveelheid cannabis.

 

CONCLUSIE

Deze bevindingen suggereren dat cue-reactiviteit van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij de identificatie van individuen met een risico op het ontwikkelen van problematisch cannabisgebruik en mogelijk op cannabisafhankelijkheid.