Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P48 Het voorkomen van angst- en stemmingsstoornissen onder fibromyalgiepatiënten

Derksen, M.T.H., Tjetverikov, I., Vreeling, M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In de afgelopen vier jaar is opgevallen dat steeds meer patiënten op onze polikliniek psychiatrie en met name volwassen patiënten met ADHD, lichamelijke klachten aangeven en als comorbide stoornis met name de diagnose fibromyalgie of burn-out krijgen.

Op basis van onze ervaringen op onze polikliniek psychiatrie en het feit dat in de literatuur steeds meer publicaties verschijnen over een verhoogde incidentie van psychiatrische problematiek onder fibromyalgiepatiënten, is in het Albert Schweitzer Ziekenhuis een onderzoek gestart op de poli reumatologie.

 

DOEL

Het doel van deze studie is het bepalen van de mate waarin psychiatrische stoornissen, met name stemmingsstoornissen, angststoornissen en ADHD,voorkomen bij patiënten die op de poli reumatologie de diagnose fibromyalgie kregen in de periode april 2010 tot april 2011.

 

METHODEN

Een totaal van vijftig patiënten heeft tussen april 2010 en april 2011 een informed consent gegeven en werden door de reumatoloog doorverwezen naar de psychiater. De aanwezigheid van ADHD werd gemeten met de DIVA (Diagnostisch Interview Voor ADHD bij volwassenen), en het voorkomen van stemmings- en angststoornissen met de MINI ( Mini International Neuropsychiatric Interview).

 

RESULTATEN

Ongeveer 60% van de fibromyalgiepatiënten werd gediagnosticeerd met een comorbide psychiatrische stoornis. In onze studiepopulatie werd 25% van de patiënten gediagnosticeerd met volwassen ADHD, vergeleken met 2,1% gevonden in de algemene populatie in Nederland. Daarbij voldeed 23% van de populatie aan de criteria voor een stemmingsstoornis en 25% aan de criteria voor een angststoornis.

 

CONCLUSIE

Op basis van deze resultaten lijkt een nauwe samenwerking tussen reumatoloog en psychiater een belangrijke meerwaarde op te kunnen leveren voor de behandeling van nieuw gediagnosticeerde fibromyalgiepatiënten. Het identificeren van behandelbare psychiatrische stoornissen kan leiden tot nieuwe therapeutische mogelijkheden.