Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P50 Het effect van bewegen bij ernstige depressie

Kruisdijk, F., Tak, E., Hendriksen, I., Beekman, A.T.F., Hopman-Rock, M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het curatieve effect van bewegen bij depressieve patiënten werd in een laatste Cochrane-review (2009) als matig beschreven. In deze review bleken echter maar 3 van de 28 geanalyseerde RCT-studies tweedelijns- of (dag)klinische patiënten geïncludeerd te hebben met slechts een kortdurende interventie bij volwassen patiënten. Daarom hebben we het EFFORT-D-onderzoek opgezet.

 

DOEL

De EFFORT-D: Het EFFect Of Running Therapie op Depressie had als doelen:

  • Primair: het bepalen van het effect van bewegen door running-therapie of nordic walking op depressie bij volwassen (dag)klinisch opgenomen en ambulante patiënten in de tweede lijn in aanvulling op de reguliere behandeling met een langdurende interventieperiode.
  • Secundair: effect van bewegen op 1) BMI, bloeddruk,VO2 max, buikomtrek, gripsterkte en metabole parameters; 2) kwaliteit van leven; 3) kosten-bateneffectiviteit.

 

METHODEN

Add-on design RCT met een treatment-as-usual-arm en interventie-arm. Interventiegroep: zes maanden gesuperviseerde beweging 1 uur per week en 1 uur niet-gesuperviseerd in combinatie met treatment-as-usual. Controlegroep: treatment-as-usual en advies te gaan bewegen. Metingen op T0,T3,T6 en T12.

 

RESULTATEN

48 deelnemers werden geïncludeerd (interventie=25 en controles=23) uit 183 potentiële kandidaten. De (dag)klinische deelnemers hadden een inclusie Hamiltonscore van 25,7 na stabilisatie van de acute crisis waarvoor (on)vrijwillige opname; de door de huisarts verwezen deelnemers naar het gespecialiseerde depressieprogramma hadden een inclusie Hamiltonscore van 20,5.

Het drop-out-percentage gedurende de studie liep op tot 70 procent, maar met gepoolde metingen konden voldoende data worden verzameld voor de primaire uitkomstmaat (Hamiltonscore) en een aantal secundaire maten voor somatische parameters. Met behulp van een gestandaardiseerde procesevaluatie werd het beloop van de studie beschreven ten bate van (toekomstige) onderzoekers in dit veld. De data-analyse op primaire en secundaire maten is momenteel gaande en de gevonden resultaten worden in april 2014 op het Voorjaarscongres gepresenteerd.

 

CONCLUSIE

De EFFORT-D is de eerste RCT naar het curatieve effect van bewegen bij ernstig depressieve volwassen patiënten uit de dagelijkse praktijk in Nederland, met behulp van een langer durende interventie. Deze RCT kende veel praktische tegenslag wegens de mondiale crisis vanaf 2008, bezuinigingen en reorganisaties, maar ook als gevolg van drop-out na indicatiestelling en inclusie. Naast een kernachtige procesevaluatie van de studie worden de uiteindelijke studieresultaten gepresenteerd.

  

LITERATUURVERWIJZING

  1. Mead G. et al. Exercise for depression (Review). The Cochrane Library 2009
  2. Kruisdijk F.R. et al. Effect of Running Therapy on Depression. Design of a randomised controlled trial in adult patients. BMC Public Health 2012 12:50
  3. Linnan L. and A. Steckler eds. Process evaluation for Public Health, Interventions and Research. Editor: Jossey-Bass 2002
  4. Fleuren M., K. Wiefferink and T. Paulussen. Determinants of innovation within health care organisations; Literature review and Delphi study. International Journal for Quality in Health Care, 2004, 16(2).