Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P51 De voorspellende waarde van de Kennedy-as-V-gevaarscore voor separatie bij twee instellingen

Noorthoorn, E.O., Palamba -Laheij, J.C., Sande, R. van de

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De Kennedy-as-V is een eenvoudige risicotaxatieschaal voor verpleegkundigen en behandelaren. De schaal bestaat uit 8 items die Gaf-score in psychisch functioneren, sociale vaardigheden, geweld, adl, middelengebruik, somatische problemen, bijkomende problemen en motivatie voor behandeling uitsplitsen over 10-puntsschalen.

 

DOEL

In het onderzoek zijn gegevens van vier opnameafdelingen in de stad Rotterdam vergeleken met gegevens van drie gesloten afdelingen in de regio Noord- en Midden-Limburg.

 

METHODEN

Prospectief cohortonderzoek naar de voorspellende waarde van de Kennedy-as-V-scores over psychisch functioneren, sociale vaardigheden, geweld en adl op separaties in twee regio’s. Eerst werd gekeken naar casemix. Verschillen werden getoetst met chi-kwadraat- en student -T-toets. Als derde is Area under the curve-analyse (AUC) uitgevoerd, gestratificeerd naar regio met een cutt off van < 40. Ten slotte is met univariabele en multilevel-logistische regressies de invloed van patiëntkenmerken op Kennedy-scores berekend.

 

RESULTATEN

14002 dagscores werden verzameld, waarvan 7052 uit Rotterdam en 6950 uit Limburg. 89 procent van de beoogde cases werden in Rotterdam verzameld tegenover 57 procent in Limburg. De populaties verschilden significant in het aantal mensen met een niet-westerse achtergrond, met een psychose en met middelengebruik. De Kennedy-as-V-scores gewelddadig gedrag waren in Limburg significant lager dan in Rotterdam. In beide regio’s werden evenveel mensen gesepareerd, maar in Rotterdam was de separatieduur significant hoger. AUC-analyses over beide regio’s lieten waardes zien tussen de 0.65 en 0.75. In de presentatie wordt op verschillen en overeenkomsten tussen beide regio’s ingegaan, gerelateerd aan achtergrondgegevens.

 

CONCLUSIE

Het onderzoek laat zien dat de Kennedy-as-V een goede voorspeller is van het risico op separatie en laat evenals een eerdere studie (Drent e.a., 2012) zien dat de uitkomsten op de Kennedy-as-V separatie meer voorspellen dan kenmerken van de patiënt.