Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P64 Disability in anxiety disorders

Hendriks, S.M., Spijker, J., Licht, C.M.M., Beekman, A.T.F., Hardeveld, F., Graaf, R. de, Batelaan, N.M., Penninx, B.W.J.H.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND EN DOEL

Dit onderzoek vergelijkt verschillende beperkingen tussen de sociale angststoornis (SAS), de paniekstoornis met agorafobie (PSA), de paniekstoornis zonder agorafobie (PS), de gegeneraliseerde angststoornis (GAS), multiple angststoornissen (multipele AS), en gezonde controlepersonen. Daarnaast onderzoeken wij de invloed van angst- en vermijdingssymptomen op deze beperkingen, en of verschillen in deze symptomen bijdragen aan verschillende beperkingen tussen angststoornissen.

 

METHODEN

Data werden gebruikt van 1826 deelnemers van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) (gezonde controlepersonen, n=647; SAS, n=266; PSA, n=150; PS, n=122; GAS, n=174; multipele AS, n=467). De Composite Interview Diagnostic Instrument (CIDI) werd gebruikt om angststoornissen te diagnosticeren. De World Health Organization Disability Assessment Schedule II (WHODAS II) werd gebruikt om de beperkingen vast te stellen. De ernst van angst- en vermijdingssymptomen werd gemeten met behulp van de Beck Anxiety Inventory (BAI) en de Fear Questionnaire (Fear Q).

 

RESULTATEN

Alle personen met angststoornissen hadden meer beperkingen dan de gezonde controlepersonen. Multipele AS en SAS lieten de meeste beperkingen zien, gevolgd door GAS en PSA, en ten slotte PS. Angstsymptomen waren meer geassocieerd met beperkingen in activiteiten en deelname aan de samenleving, en vermijdingssymptomen waren meer geassocieerd met beperkingen in cognitie en omgaan met mensen. Verschillen in beperkingen tussen angststoornissen werden niet geheel verklaard door angst- en vermijdingssymptomen.

 

CONCLUSIE

Personen met SAS en multipele AS vertonen de meeste beperkingen. Zowel angst- als vermijdingssymptomen zijn geassocieerd met meer beperkingen maar verklaren niet geheel de verschillen tussen angststoornissen.