Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:21 - 14:39

S32.3 Over overgevoeligheid voor licht bij ADHD: is het oog betrokken bij ADHD?

Kooij, J.J.S., Bijlenga, D., Someren, E.J.W. van

Voorzitter(s): D.Bijlenga

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Veel volwassenen met ADHD dragen een zonnebril, ook als het bewolkt is en zelfs in de winter. Bij navraag blijken zij dit te doen omdat ze overgevoelig zijn voor licht. Dit lijkt geassocieerd met het verlate circadiane ritme dat bij 78 procent van de volwassenen met ADHD voorkomt (1). Door de zonnebril valt minder licht in de ogen, waardoor de biologische klok minder goed met het licht van de buitenwereld synchroniseert.

 

DOEL

Inzicht verwerven in de associaties tussen oogafwijkingen, overgevoeligheid voor licht en ADHD, en de relatie met het verlate circadiane ritme.

 

METHODEN

Literatuuronderzoek en eerste eigen data van een onlinevragenlijstonderzoek naar overgevoeligheid voor licht bij volwassenen met ADHD vergeleken met controlepersonen (n =495).

 

RESULTATEN

Uit literatuuronderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de kinderen met ADHD problemen heeft met de gezichtsscherpte of met het visuele systeem (1). Ook volwassenen rapporteren visuele problemen (2). Bij kinderen bleken de oogafwijkingen af te nemen met ADHD-medicatie (3). De afwijkingen in het visuele systeem kunnen samenhangen met het verlate circadiane ritme bij ADHD (4).

Onze onlinevragenlijst werd door 495 mensen ingevuld, waarvan 47% met ADHD (-symptomen). 69% van de mensen met ADHD (-symptomen) en 28% van de controlepersonen waren overgevoelig voor licht (5). Mensen met ADHD rapporteerden elk seizoen langer een zonnebril te dragen dan de controlepersonen. Overgevoeligheid voor licht hing samen met ADHD, leeftijd, oogafwijkingen, het dragen van een bril of lenzen en met chronische vermoeidheid, maar niet met een verlate slaapfase. Het is onduidelijk waardoor de overgevoeligheid voor licht bij volwassenen met ADHD wordt veroorzaakt. Mogelijk zal verder onderzoek naar de pupilrespons op licht en het functioneren van het visuele systeem bij ADHD hier meer inzicht in kunnen geven.

 

CONCLUSIE

Oogafwijkingen en overgevoeligheid voor licht komen vaak voor bij ADHD. Meer onderzoek hiernaar is nodig.

 

LITERATUURVERWIJZING

Mezer E, Wygnanski-Jaffe T. Do children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder have ocular abnormalities? European journal of ophthalmology 2012:0.

Kim S, Chen S, Tannock R. Visual function and color vision in adults with Attention-

Deficit/Hyperactivity Disorder. Journal of Optometry 2013.

Martin L, Aring E, Landgren M, Hellstrom A, Andersson Gronlund M. Visual fields in children with attention-deficit / hyperactivity disorder before and after treatment with stimulants. Acta Ophthalmol (Oxf) 2008;86:259-64.

Van Veen MM, Kooij JJ, Boonstra AM, Gordijn MC, Van Someren EJ. Delayed circadian

rhythm in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder and chronic sleep-onset insomnia. Biol Psychiatry 2010;67:1091-6.

Kooij, JJS, Bijlenga D. High prevalence of photophobia in adult ADHD. Submitted.