Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:15 - 14:45

S33.2 Richtlijn Rapportage Pro Justitia

Panhuis, P.J.A. van

Voorzitter(s): A.H. Schene

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De richtlijn sluit aan bij de eerder verschenen richtlijnen Psychiatrisch onderzoek (2004) en Psychiatrische rapportage (2002). Er is zo veel mogelijk gerefereerd aan bestaande literatuur. Uitgangspunt is dat de psychiatrisch rapporteur werkt vanuit het bio-psychosociale kader van een medisch-specialistische professie. 

 

KERNPUNTEN

Er is veel aandacht aan besteed  om de activiteiten van de rapporteur transparant af te scheiden van het strafrechtelijk kader, en om te voorkomen dat de rollen van rapporteur en jurist met elkaar vervloeien. De richtlijn is actueel, omdat vanuit deze transparantievisie wordt aanbevolen om de niet-transparante term toerekeningsvatbaarheid los te laten, en afstand te nemen van categorieën van toerekeningsadvies, die in tradities waren gefundeerd en niet waren gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Aparte aandacht is besteed aan de klinische voorspelling van de risico’s op recidive en aan de daarbij beschikbare gestructureerde instrumenten.

In de nieuwe richtlijn wordt ingegaan op de voor de forensische psychiatrie relevante invloed van verslavingsziekte op het gedrag bij het plegen van delicten, op het begrip psychopathie en op de betekenis van organische stoornissen.

De bijzondere positie van jeugdigen in het strafrecht komt in expliciete tekstblokken aan de orde.

 

LITERATUURVERWIJZING

Richtlijn psychiatrisch onderzoek en de rapportage in het strafrecht. http://www.nvvp.net/publicaties/richtlijnen/