Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:03 - 14:21

S34.2 Proud 2B empowered: de kracht van e-communities

Furth, E.F. van, Aardoom, J.J., Dingemans, A.E., Boogaard, L.H.

Voorzitter(s): E.F. van Furth

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Veel mensen met eetproblemen zoeken steun en informatie online. Er zijn echter websites die eetgestoord gedrag als positieve levensstijl aanprijzen, zogenaamde pro-ana- en pro-mia-websites. Website en e-community Proud2Bme is opgericht als tegenhanger en gezond alternatief voor dergelijke websites. Proud2Bme biedt een positieve en herstelbevorderende omgeving vol informatie en persoonlijke verhalen, plus een interactief deel waar men contact kan zoeken met lotgenoten of professionals. De site wordt maandelijks door ongeveer 160.000 unieke bezoekers bezocht. Dagelijks zijn er ongeveer 10.000 bezoeken.

 

DOEL

Deze studie onderzocht of en in welke mate bezoekers empowerment ervaren door hun bezoek aan Proud2Bme. Patiënt-empowerment heeft alles te maken met het gevoel controle te hebben over je ziekte en behandeling, en met je ziekte kunnen managen. Daarnaast werd onderzocht of bepaalde variabelen samenhingen met de mate van empowerment.

 

METHODEN

Een onlinevragenlijst werd ingevuld door 311 bezoekers. Correlaties zijn berekend en t-testen en ANOVA’s zijn uitgevoerd.

 

RESULTATEN

De mate van empowerment werd op verschillende manieren vergroot door Proud2Bme, met name door informatie uitwisselen, herkenning vinden en ervaringen delen. Ook gaven deelnemers aan zich door Proud2Bme beter geïnformeerd te voelen en ervoeren zij meer optimisme en controle over de toekomst. Daarnaast hadden zij meer vertrouwen gekregen in hun behandeling en in de relatie met hun therapeut en gingen zij meer hulp zoeken. Weinig empowerment, jongere leeftijd en meer interactieve gebruikerspatronen hingen samen met een vergroting van empowerment door Proud2Bme.

 

CONCLUSIE

Een platform bieden waar men ervaringen kan delen en herkenning kan vinden, is misschien wel een van de belangrijkste ingrediënten voor succesvolle e-health-initiatieven gericht op empowerment van mensen met eetproblemen. Initiatieven als Proud2Bme bieden een gezond alternatief voor de potentieel schadelijke en negatieve effecten van pro-ana- en pro-mia-websites.