Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:57 - 15:15

S34.5 De effectiviteit van Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) bij patiënten met een ernstige of langdurige eetstoornis: een gerandomiseerd gecontroleerde studie

Dingemans, A.E., Danner, U.N., Donker, J.M., Aardoom, J.J., Kruijk, C. van der, Bom, S., Geest, M. van der, Tobias, K.A.R.I.N, Elburg, A.A. van, Furth, E.F. van

Voorzitter(s): E.F. van Furth

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND EN DOEL

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met een eetstoornis kwetsbaarheden hebben in het (neuro)cognitief functioneren. Niet alleen is de inhoud van het denken van deze patiënten star, maar ook de manier waarop zij denken, blijkt rigide. Mede hierdoor zijn zij slecht in staat hun gedrag te veranderen en het beïnvloedt ook de ontwikkeling en verloop van de eetstoornis. Deze kwetsbaarheden in cognitieve flexibiliteit (set-shifting en central coherence) kunnen effect hebben op de motivatie om te veranderen en op de effectiviteit van behandelingen. Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) is een nieuwe behandelmodule gericht op deze kwetsbaarheden met als doel inzicht te krijgen in de manier waarop iemand denkt (denkprocessen).

 

METHODEN

82 patiënten met een ernstige en/of langdurige eetstoornis werden door het lot toegewezen aan CRT plus TAU (treatment-as-usual)(N=41) of TAU alleen (N=41). Er werden 10 individuele sessies CRT gegeven binnen 5 weken. Neuropsychologische testen en vragenlijsten over eetstoornis-, angst- en depressieve symptomen, kwaliteit van leven, motivatie en zelfwaardering werden afgenomen aan het begin (T0, N=82), na 6 weken (T1, N=75) en na 6 maanden (T2, N=67). De data werden geanalyseerd door middel van linear mixed model-analyses.

 

RESULTATEN

Patiënten die naast TAU ook CRT kregen, vertoonden minder eetstoornispsychopathologie (T0-T2) en ervoeren minder invloed van de eetstoornis op hun kwaliteit van leven dan mensen die alleen TAU kregen (T0-T1). Patiënten met slechte set-shiftingvaardigheden aan het begin van de behandeling bleken meer van CRT te profiteren dan patiënten die dat niet hadden.

 

CONCLUSIE

CRT lijkt het effect van gelijktijdige intensieve behandeling te versterken bij mensen met een zeer ernstige eetstoornis. Ook nadat de CRT is beëindigd, is er een blijvend effect van deze therapie.

 

LITERATUURVERWIJZING

Dingemans AE, Danner UN, Donker JM, Aardoom JJ, Meer F van, Tobias K, Elburg AA van, Furth EF van. The effectiveness of Cognitive Remediation Therapy in patients with a severe or enduring eating disorder: a randomized controlled trial. Psychotherapy and Psychosomatics, 2013 in press.