Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:39 - 14:57

S34.4 Terugvalpreventie anorexia nervosa

Elburg, A.A. van, Berends, T., Meijel, B. van

Voorzitter(s): E.F. van Furth

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Uit onderzoek komt naar voren dat 30 tot 50 procent van de patiënten met anorexia nervosa aan een terugval lijdt, ondanks een succesvolle klinische behandeling. Met name de eerste twee jaren na ontslag vormen een risicovolle periode. Het APK-traject (Anorexia Periodieke Keuring) is een innovatief nazorgprogramma dat is ontwikkeld en geïmplementeerd in een top-ggz-gespecialiseerde kliniek voor patiënten met eetstoornissen. Onderdeel van dit programma is de Richtlijn Terugvalpreventie Anorexia Nervosa, bedoeld om behandelaren te ondersteunen om via een gestructureerde werkwijze terugval te voorkomen. Onbekend is wat het ziektebeloop is bij deelnemers aan dit APK-traject.

 

DOEL

Het ziektebeloop vaststellen van de deelnemers aan het APK-traject, geoperationaliseerd naar het percentage terugval. Verder wordt onderzocht welke variabelen samenhangen met het al dan niet terugvallen.

 

METHODEN

Een kwantitatieve beloopsstudie. Studiepopulatie betreft 80 patiënten vanaf 12 jaar, eerder gediagnosticeerd met anorexia nervosa (DSM-IV) of Eetstoornis NAO (klinisch beeld anorexia nervosa), die behandeling en innovatieve nazorg via het APK-programma hebben ontvangen in een kliniek voor eetstoornissen.

 

RESULTATEN

Terwijl voorheen op Rintveld de terugval rond de 30 procent lag, en deze in de internationale literatuur  tussen de 30 en 50 procent ligt, is nu met de Richtlijn Terugvalpreventie een terugvalpercentage van 10,8 procent behaald. Het grootste risico op terugval ligt hierbij tussen de 4 en 16 maanden nadat gestart is met werken volgens de richtlijn. Voorlopig is de behandelduur de enige voorspellende factor.

 

CONCLUSIE

Tot op heden is er minimaal onderzoek gedaan naar terugvalpreventie bij anorexia nervosa. Daarmee gepaard gaat een gebrek aan inzicht in de risicofactoren voor terugval. Dit zorgt ervoor dat er onvoldoende steun naar de patiënt is als het gaat om terugvalpreventie. De werkwijze volgens het APK-traject is succesvol en vormt een aanbeveling voor de praktijk.

 

LITERATUURVERWIJZING

Berends, T., van Meijel, B. & van Elburg, A. (2012) The Anorexia Relapse Prevention Guidelines in practice; a case report. Perspectives in Psychiatric Care, 48, 149-155.

Carter, J.C., Mercer-Lynn, K.B., Norwood, S.J., Bewell-Weiss, C.V., Crosby, R.D., Woodside, D.B., Olmsted, M.P. (2012). A prospective study of predictors of relapse in anorexia nervosa: implications for relapse prevention. Psychiatry Research, 200, 518-523.