Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 14:07

S35.1 Bezuinigingen in de ggz: noodzakelijk kwaad of drijfveer voor optimalisatie?

Niemantsverdriet, M.B.A., Gaag, R.J. van der

Voorzitter(s): B.A.A. Bus

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het beheersen van de zorgkosten staat hoog op de politieke agenda. In de media en op de werkvloer worden we voornamelijk geconfronteerd met de negatieve consequenties van de bezuinigingen, zoals beddenreductie, decentralisatie van de kinder- en jeugdpsychiatrie en personeelstekorten.

 

DOEL

Meer inzicht geven in de aard van de stijgende kosten en in de noodzaak voor bezuinigingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Inspiratie en motivatie laten zien tegenover de negatieve geluiden die de geestelijke gezondheidszorg lijken te overschaduwen door de bezuinigingen en het Bestuurlijk Akkoord, opdat psychiaters en psychiaters in opleiding worden aangespoord mee te denken over effectieve en patiëntvriendelijker oplossingen om de kosten in de zorg te beheersen.

 

KERNVRAGEN

Een interactieve presentatie over het Bestuurlijk Akkoord en ervaring van de spreker, gevolgd door een discussie. Leidraad zijn de vragen:

Waarom zijn de bezuinigingen in de ggz noodzakelijk?

Wat zijn de oorzaken van de steeds oplopende kosten in de zorg, en in het bijzonder de ggz?

Wat zijn de consequenties van de bezuinigingsvoorstellen van de overheid en het Bestuurlijk Akkoord voor ons werk en onze patiënten?

Welke voorstellen heeft de ggz gedaan om op een patiëntvriendelijker manier kosten te besparen?

Zijn er ook kansen voor de ggz en de psychiaters in opleiding in deze tijden van crisis?

 

CONCLUSIE

We ontkomen er niet aan dat er in de zorg flink bezuinigd zal moeten worden. Meer inzicht in de aard van de stijgende kosten en noodzaak voor bezuinigingen geeft een breder perspectief en geeft psychiaters in opleiding de kans mee te denken over effectieve en patiëntvriendelijker mogelijkheden om te bezuinigen.

 

LITERATUURVERWIJZING

http://www.nvvp.net/nieuws/actueel-bestuurlijkakkoord/