Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 14:57 - 15:15

S36.5 Op weg naar een stagerings- en profileringsmodel voor depressies bij ouderen

Burm, T.H.L.A., Oude Voshaar, R.C., Beekman, A.T.F., Naarding, P.

Voorzitter(s): H.C. Comijs

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Een depressie is een ernstige aandoening met een substantiële kans op mortaliteit. Hoewel bij ouderen de prevalentie van een depressie in engere zin lijkt af te nemen, nemen het percentage ouderen met depressieve kenmerken en de mortaliteit toe. In grote lijnen geldt dat de meest toegepaste behandelingen voor depressie bij ouderen ongeveer even vaak worden ingezet bij jongere volwassenen. Bij ouderen spelen echter vaak meerdere complicerende factoren een rol, die hun effect op prognose en behandeling kunnen hebben.

Bij volwassenen is de laatste jaren meer en meer onderzoek gedaan naar een stagerings- en profileringsmodel. Dit model definieert niet alleen de mate van progressie van een aandoening op een bepaald punt in de tijd (stadium), maar ook de factoren die het beloop beïnvloeden (profilering). Met een dergelijk model kan de behandeling van de oudere depressieve patiënt meer op maat worden gesneden.

 

DOEL

Opstellen van een basismodel voor stagering en profilering van een depressie bij ouderen.

 

METHODEN

Uit de meer dan 700 aanwezige publicaties van de LASA (Long Aging Study Amsterdam) zijn de relevante artikelen geselecteerd met behulp van trefwoorden die terug te voeren zijn naar stageren en profileren. Hieruit is een theoretisch stagerings- en profileringsmodel samengesteld.

 

RESULTATEN

LASA heeft meerdere artikelen gepubliceerd over het optreden van depressie, beloop van depressie en terugval na herstel (stagering). Hieruit komen een aantal profileringsaspecten naar voren. Opvallend is dat meerdere profileringsaspecten overeenkomen tussen de verschillende stadia. ‘Neuroticisme’ is bijvoorbeeld beschreven in 15 artikelen, waarvan er 4 de relatie met depressie beschrijven. Hieruit blijkt dat neuroticisme een goede voorspeller is van zowel een incidente depressie, als van een slechter beloop en van terugval na remissie.

 

CONCLUSIE

Op basis van een langer lopend cohort blijkt het mogelijk een empirisch ondersteund stagerings- en profileringsmodel voor depressie bij ouderen op te stellen.

 

LITERATUURVERWIJZING

http://www.lasa-vu.nl/publications/publications.htm