Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

D14 Kennisagenda ggz: is Nederland klaar voor één gemeenschappelijke database?

Heuvel, O.A. van den, Ruhe, H.G., Elburg, A.A. van, Hendriks, G.J.

Voorzitter(s): A.A. van Elburg, G.J. Hendriks, O.A. van den Heuvel en H.G. Ruhe

Locatie(s): Zaal 2.9

Categorie(ën):

INHOUD

Binnen het Bestuurlijk Akkoord is afgesproken dat de betrokken ggz-partijen samen gaan werken aan de ontwikkeling van een gezamenlijke visie op een kennisagenda voor de ggz. De Commissie Wetenschappelijke Activiteiten (CWA) heeft in dit kader een voorstel gedaan tot een landelijk cohort psychiatrie (verbindend raster), waarbinnen de vier hieronder beschreven trans-acties centraal staan. Inbreng van NVvP-leden op dit voorstel is wenselijk, evenals discussie met de andere partijen van het Bestuurlijk Akkoord.

 

STELLINGEN

  1. 1.     Transdiagnostisch onderzoek

Voor de voortgang van inzicht in de onderliggende fenomenen van ziekten is het essentieel dat er een transdiagnostisch raster komt voor de studie naar overlappende en differentiërende onderliggende (dis)functies. Dit staat loodrecht op de reeds bestaande onderzoekslijnen naar specifieke ziektedomeinen (de zuilen).

  1. 2.     Translationeel onderzoek

Translationeel onderzoek moet het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en het klinisch toegepast onderzoek op zo’n manier verbinden dat het preklinisch onderzoek wordt vertaald naar een product voor de eindgebruikers (patiënten en behandelaren) en meetbaar is in de maatschappij (en economie).

  1. 3.     Transgenerationeel & Transitieonderzoek (levenslooponderzoek)

De artificiële leeftijdsgrenzen bij 18 en 65 jaar beperken het inzicht in ontwikkeling en beloop van ziekten in ernstige mate. Daarbij is het relevant om niet slechts de aangedane patiënt te onderzoeken maar ook zicht te krijgen op eerstegraadsfamilieleden in de generaties boven en onder het aangedane individu. Dit geeft inzicht in kwetsbaarheid enerzijds en beschermende factoren anderzijds.

  1. 4.     Transparantieonderzoek

Transparantie in patiënt- en behandelkenmerken ten aanzien van behandelrespons en daarmee indicatiestelling en langetermijnprognose zal evidence-based zorginnovatie mogelijk kunnen maken zonder dat dit leidt tot onnodige kostenstijging.

 

LEERDOELEN

-       Onderlinge visievorming op de wenselijke richting van het Nederlandse onderzoek in de psychiatrie.

-       Verkenning op de mogelijkheden tot rastervorming over de bestaande onderzoekslijnen (ziekte- en syndroomzuilen) heen.