Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

D17 Hoe zit het met de motivatie van de psychiater zélf? Prominente ervaringsdeskundigen bevragen prominente psychiaters

Hoff, C.E., Boevink, W.A., Stolker, J.J.

Voorzitter(s): W.A. Boevink, A.J. Heerma van Voss, C.E. Hoff en J.J. Stolker

Locatie(s): Zaal 2.10

Categorie(ën):

INHOUD

Om als psychiater tot een effectieve samenwerkingsrelatie te komen in een psychiatrische behandeling is het van groot belang je te verdiepen in de intrinsieke motivatie van de ander. Maar hoe zit het eigenlijk met de intrinsieke motivatie van de psychiater zelf? Wat maakt dat u gekozen hebt voor het vak psychiatrie? Welke idealen en doelen had u daarbij? Wat is daarvan terechtgekomen? Wat helpt u om gemotiveerd te blijven voor het vak? Wat doet u met eventuele eigen (familie) ervaringskennis? Hoe verhoudt uw motivatie zich tot de verschillende rollen die u bekleedt als psychiater, wetenschapper, opleider en/of bestuurder?

 

VORM

Jim van Os, Willem van Tilburg, Wouter Teer en Raphael Schulte, allen psychiater, worden geïnterviewd door Elisabeth ter Kulve en Wilma Boevink, ervaringsdeskundigen over hun eigen verhaal. Deze methode sluit aan bij herstelondersteuning. Daarna is er een dialoog met de zaal waarbij ruimte is om eigen motivatie en ervaringen in te brengen.

 

STELLINGEN

  1. Genezing is niet meer de motivatie van een psychiater van deze tijd.
  2. Psychiaters kunnen in hun eentje helemaal niets. Ze zijn afhankelijk van pharmaceuten, verpleegkundig specialisten, psychologen etc.
  3. Er zijn genoeg nieuwe ontwikkelingen om het vak leuk te houden, ook in deze tijden van marketing, DBC’s en kostenbesparingen.

 

LEERDOELEN

-       Tijdens deze discussiegroep krijgt u er door uitwisseling van persoonlijke verhalen een indruk van wat psychiaters beweegt om in de psychiatrie werkzaam te zijn en wat hen helpt om gemotiveerd te blijven voor het vak.

-       Tevens ervaart u hoe dit thema op herstelondersteunende wijze besproken kan worden.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Wilma Boevink, Madeleine Prinsen, Lenneke Elfers, Jos Dröes, Mitchell Tiber en Greet Wilrycx (2009). Herstelondersteunende zorg, een concept in ontwikkeling. Tijdschrift voor rehabilitatie, 18(1), 42-54.
  2. P. Cameron, E. Persad. Recruitment into psychiatry: a study of the timing and process of choosing psychiatry as a career. Can J Psychiatry 1984 Dec;29(8):676-80.
  3. Jos Dröes en Cees Witsenburg (2012). Herstelondersteunende zorg; Behandeling, rehabilitatie en ervaringsdeskundigheid als hulp bij herstel van psychische aandoeningen. Uitgeverij SWP, Amsterdam.