Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W27 Van stepped care-behandeling van verslaving naar Verplichte Zorg

Höppener, P.E., Hein, H.A. de, Godschalx-Dekker, J.A., Wetering, B.J.M. van de

Voorzitter(s): J.A. Godschalx-Dekker, H.A. de Hein, P.E. Höppener en B.J.M. van de Wetering

Locatie(s): Zaal 06

Categorie(ën):

INHOUD

Een gedwongen opname volgens de Wet Bopz (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) is mogelijk als ultimum remedium bij gevaar vanwege een geestesstoornis [1]. Stoornissen in het gebruik van middelen worden tegenwoordig, na uitspraken hierover door de Hoge Raad, beschouwd als een geestesstoornis in de zin van de Wet Bopz. Met het oog op de nieuwe regelgeving, de Wet verplichte GGZ, kan gedwongen behandeling ook buiten de instelling gaan plaatsvinden. Dit leidt misschien tot nieuwe mogelijkheden om het gevaar voortkomend uit schadelijk middelengebruik eerder te doorbreken. De vraag is echter hoe dit vormgegeven zou kunnen worden. Tevens is de vraag of dwang niet haaks staat op de intrinsieke motivatie van de patiёnt om zijn verslaving aan te pakken.

De centrale vraag die aan bod komt: wanneer zal de psychiater binnen de stepped care-behandeling van verslaving over kunnen gaan op gedwongen behandeling en hoe kan dit worden bezien in het kader van motivatie.

 

VORM

Tijdens de workshop worden aan de hand van casuïstiek en presentaties de recente ontwikkelingen behandeld op het gebied van de Wet Bopz en de Wet verplichte GGZ. Tevens worden in het kader van drang (vanuit het strafrecht) en dwang diverse dilemma’s aan de orde gebracht binnen de behandeling van verslaving. Uitwisselen van ervaring, kennis en discussie.

 

LEERDOELEN

Aan het einde van de workshop

  • Heeft de deelnemer meer inzicht in het besluitvormingsproces wanneer gedwongen behandeling aan de orde is bij stoornissen in of door het gebruik van middelen;
  • Heeft de deelnemer zijn kennis vergroot over de wettelijke mogelijkheden en de behandeling van stoornissen in of door het gebruik van middelen.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Hoppener PE, Godschalx-Dekker JA, Van de Wetering BJM. Gedwongen opname bij stoornissen in of door het gebruik van middelen, Tijdschrift voor Psychiatrie 2013; 55: 269-277.