Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W28 Affectfobie psychotherapie kortdurende psychodynamische behandeling van angst, depressie en cluster C-problematiek

Dam, Q.D. van

Voorzitter(s): Q.D. van Dam

Locatie(s): Zaal 07

Categorie(ën):

INHOUD

Gevoelens zijn vitale signalen die sturing geven in het leven, zij vormen de motiverende kracht achter ons denken en handelen. Als een kind in de loop van zijn ontwikkeling aanvoelt dat bepaalde gevoelens niet geaccepteerd worden, zal hij deze verdringen. De gevoelens raken verbonden met negatieve betekenissen en brengen angst of schuldgevoelens teweeg. Als volwassene is hij niet meer in staat zijn gevoelens op een adaptieve wijze te uiten. Er ontstaat een conflict tussen de gevoelens en de daarmee geassocieerde angst.

McCullough noemt deze angst voor gevoelens een affectfobie: een angst voor verlangens en gevoelens in de persoon. Volgens de cognitieve gedragstherapie kunnen externe fobieën met behulp van systematische desensitisatie (response preventie, exposure en angstregulatie) succesvol behandeld worden. Affect Fobie Therapie (AFT) heeft als doel patiёnten te helpen de afgeweerde gevoelens weer toe te laten en te leren hanteren. Dit werkt activerend en motiverend. AFT is effectief bij patiёnten met depressie, angstproblematiek en cluster C-persoonlijkheidsproblematiek (3 RCT’s).

 

VORM

Centraal staan de volgende vragen:

  • Hoe is AFT opgebouwd?
  • Welke interventies gebruikt de therapeut?
  • Voor wie is AFT geschikt?

De nadruk ligt op het praktisch oefenen met het AFT-model.

 

LEERDOELEN

  • Toepassing AFT-model.
  • De afweer leren herkennen en angstgevoelens met behulp van desensitisatie-technieken reguleren.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Dam, Q.D. van, Hamburger, M. & Daggers, M. Touch and go. Het belang van het verleden in de affect fobie psychotherapie. In: Schulkes, J.A.R., Dil, L.M., Hendriksen,
  2. M. & Roelofsen, W. (2011). De rol van het verleden in psychoanalytische psychotherapieën.
  3. Assen: Van Gorcum, McCullough, L., Kuhn, N., Andrews, S., Kaplan, A., Wolf, J. & Hurley, C.L. (2003).Treating Affect phobia: A Manual for Short-Term Dynamic Psychotherapy. New York: The Guilford press.