Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W29 Pathologische verzameldwang: achtergronden, epidemiologie, diagnostiek en behandeling

Cath, D.C., Schoondermark, J., Beem, M. van, Vulink, N.C.

Voorzitter(s): D.C. Cath & M. van Beem & M. Fournier, L. Hartveld, M.M. Rijkeboer, J. Schoondermark en N.C. Vulink

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

INHOUD

‘Wie wat bewaart, die heeft wat.’ Spullen verzamelen die men niet direct nodig heeft, komt bij 80 procent van de mensen voor en is van grote betekenis in tijden van schaarste. Deze trek kan echter voor grote problemen zorgen, voor patiënt en voor samenleving; patiënten met verzameldwang (ook ‘hoarding’genoemd) halen buitensporig grote hoeveelheden spullen van weinig waarde binnen, zijn niet of nauwelijks in staat om deze spullen te ordenen en om weg te gooien, met als gevolg dat de leefruimtes in huis propvol raken en niet meer te gebruiken zijn. Hoarders hebben over het algemeen een opvallend gebrek aan ziektebesef, wat hand in hand lijkt te gaan met een al even groot gebrek aan behandelmotivatie. Het is dan ook een opgave om deze groep in behandeling te krijgen (en te houden). Daar bovenop slaan reguliere gedragstherapeutische en medicamenteuze behandelingen (SSRI’s) onvoldoende aan. Wat zijn de achtergronden van deze sterk onderbestudeerde maar intrigerende aandoening waaraan maar liefst 4 tot 6 procent van de bevolking lijdt? Wat zijn de etiologische mechanismen? En hoe diagnosticeer en behandel je deze aandoening?

 

LEERDOELEN

  • Kennis opdoen over de epidemiologie en genetische achtergrond van hoarding.
  • Kennis opdoen over de overlap tussen verzameldwang en andere aandoeningen in het spectrum van OCD en autisme, aandoeningen waar impulsiviteit en rigiditeit een rol spelen.
  • Kennis opdoen van de diagnostiek en nieuwe behandelopties van hoarding.

 

VORM

Korte, interactieve lezingen worden gegeven over de achtergrond van de aandoening. Vervolgens worden video’s getoond, waarbij gediscussieerd wordt over diagnostiek van verzameldwang, en de comorbiditeit. Ten slotte wordt een ‘verzameldwang oefening’ gedaan met de deelnemers om de behandeling te illustreren.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Pertusa A, Frost RA, Fullana et al. (2010): refining the diagnostic boundaries of hoarding: a critical review. Clinical psychology reviews, vol.30, pp 371-386.
  2. Frost RA & Hartl T (1996): a cognitive-behavioral model for compulsive hoarding. Behaviour research and Therapy 34, 341-350.