Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W30 ADHD en agressie bij jongvolwassenen in de forensische psychiatrie: boeien, binden en begrenzen!

Lem, R. van der, Prie, M. du, Bogerd, I. van den, Bogaerts, S.

Voorzitter(s): S. Bogaerts, I. van den Bogerd, R. van der Lem en M. du Prie

Locatie(s): Zaal 2.3

Categorie(ën):

INHOUD

In 2011 is Het Dok/de Kijvelanden gestart met een specialistisch programma voor adolescenten en volwassen patiënten met ADHD, die (mede) door hun ADHD gedragsproblemen hebben. De gedragsproblemen bestaan vaak uit verbale en fysieke agressie en soms uit ander delinquent of grensoverschrijdend gedrag. Er is vaak sprake van multiproblematiek: comorbide As I- en As II-stoornissen, middelenmisbruik, problemen in sociale interactie et cetera. De motivatie voor behandeling bij deze patiёnten is vaak gebrekkig of ambivalent, mede doordat zij van jongs af aan te horen hebben gekregen dat ze ‘toch nergens voor willen deugen’. Het risico op drop-out bij een reguliere behandeling van agressie is bij deze groep, mede door hun stoornis, erg hoog. Bij jongvolwassenen en adolescenten kan het risico nog hoger zijn door de specifieke levensfase en neurobiologische ontwikkeling in combinatie met de ADHD. Het hoge risico op drop-out was de belangrijkste drijfveer voor het Dok/de Kijvelanden om een specialistisch programma voor deze doelgroep te ontwikkelen.

 

VORM

De workshop wordt gegeven als interactieve quiz, geënt op het bekende tv-programma De Slimste Mens van Nederland. In deze workshop komt een behandelaar aan het woord, en een expert op het gebied van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het forensisch werkveld: prof. S. Bogaerts. Door de opzet van de workshop kan het publiek de dynamiek van ons zorgprogramma zelf ervaren. Uiteraard worden deelnemers uitgedaagd om te participeren en is er voor de winnaar een mooie prijs!

 

LEERDOELEN

  • Kennis verwerven over prevalentie, complexiteit en specifieke problematiek van patiёnten met ADHD in de forensische psychiatrie.
  • Kennis nemen van een specifieke aanpak bij de doelgroep en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en met elkaar te discussiëren.
  • Op een ontspannen en vrolijke manier de dynamiek van werken met patiënten met ADHD in de forensische psychiatrie ervaren.