Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W31 Motivatie binnen de forensische jeugdpsychiatrie: zo nodig tegen wil en dank

Breuk, R.E., Nieuwenhuizen, C.H. van

Voorzitter(s): R.E. Breuk

Locatie(s): Zaal 2.5

Categorie(ën):

INHOUD

Motivatie tot behandeling is een belangrijke factor in de forensische psychiatrie [1]. Uit een recente studie [2] blijkt dat er drie profielen zijn te onderscheiden bij een populatie van jeugdige forensisch-psychiatrische patiёnten: een groep met een hoge behandelinzet , een groep met een gemiddelde inzet en een groep die weinig behandelinzet toont. Jongeren in het lage en middenprofiel dienen meer gemotiveerd te worden. Jeugdige delinquenten zijn echter moeilijk te motiveren voor behandeling. Een van de belangrijkste verschillen met de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie is dat de forensische jeugdpsychiatrie gewend is om te gaan met drang en dwang. Voordeel van het spelen met ‘drang en dwang’ worden besproken.

Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vertaalt wetenschappelijke kennis naar toepasbare protocollen voor de praktijk. In 2013 vond een revisie plaats van de tekst over forensische jeugdpsychiatrie.

 

VORM

In deze workshop wordt de studie naar de drie profielen van behandelinzet bij jongeren toegelicht. Vervolgens wordt de klinische praktijk van omgaan met dwang en drang beschreven. Ten slotte volgt een gesprek met de deelnemers aan de hand van stellingen over het belang van het strategisch omgaan met dwang en drang om weinig gemotiveerde jongeren over de drempel te helpen, zo nodig ‘tegen wil en dank’. Als daar belangstelling voor is, wordt ingegaan op casuïstiek vanuit de deelnemers.

 

LEERDOELEN

  • De deelnemers zijn op de hoogte van het belang om de behandelinzet van jeugdige patiёnten te peilen om een uitspraak te kunnen doen over de motivatie, en de bejegening van deze jongeren daarop aan te passen.
  • De deelnemers kunnen genuanceerd nadenken over de voor- en nadelen van het gebruik van dwang en drang k binnen de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Drieschner, K.H., Lammers, S.M.M, & Van der Staak, C.P.F. (2004) Treatment motivation: An attempt for clarification of an ambiguous concept. Clin Psychol Rev, 23: 1115-1137.
  2. Roedelof, A.J., Bongers, I.L., & Van Nieuwenhuizen, Ch (2013). Treatment engagement in adolescents with severe psychiatric problems: a latent class analysis. Eur Child Adolesc Psychiatry, 22: 491-500.