Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W32 Financiering van de ziekenhuispsychiatrie motiveert de geldstroom of de zorgvraag

Sierink, H.D., Verwey, B., Scherders, M.

Voorzitter(s): M. Scherders, H.D. Sierink en B. Verwey

Locatie(s): Zaal 2.6

Categorie(ën):

INHOUD

De afdeling ziekenhuispsychiatrie krijgt regelmatig vragen over de financiering van de zorg van ziekenhuispsychiaters die betrokken zijn bij het beleid en bij de zorginkoop. Er verandert veel in de zorg en zeker in de financiering. Naast versterking van de eerste lijn en ambulantisering is in het Bestuurlijk Akkoord afgesproken dat de ziekenhuispsychiatrie versterkt moet worden, maar tijdens de zorginkoop voor 2014 is gebleken dat betrokkenen van zowel zorgverzekeraars als ziekenhuizen niet goed weten hoe dat moet of kan.

De wijze waarop de financiering van de ziekenhuispsychiatrie is geregeld, heeft een grote invloed op de inrichting van de zorg en het gedrag van hulpverleners. Kennis van de financiering is voor professionals behulpzaam om de mogelijkheden voor de noodzakelijke zorg te kunnen scheppen, draagt bij aan begrip voor de zorginkopers van zorgverzekeraars en daarmee tot een betere benutting van de beschikbare financiën en dus tot de best mogelijke zorg voor de patiёnt.

In deze workshop wordt uitvoerig ingegaan op de totstandkoming van budgetten in de gezondheidszorg en de consequenties voor de ziekenhuispsychiatrie in het bijzonder, de verdeling van de gelden, onderscheidende aspecten van DBC-GGZ en DOT, budgetonderhandelingen met zorgverzekeraars en de rol van professionals en management.

 

VORM

Interactieve vorm naar aanleiding van presentaties:

  • Presentatie basiskennis financiering ziekenhuizen (onder andere rol NZa, DBC-onderhoud, DBC-GGZ en DOT).
  • Presentatie financiering ggz (Basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ).
  • Presentatie financiering ziekenhuispsychiatrie (consulten, MPU, crisis-DBC’s, eerstelijnsconsultatie Basis GGZ).
  • Presentatie onderhandeling met zorgverzekeraars (hoe komen tarieven tot stand, wat valt er te onderhandelen, door wie).

 

LEERDOELEN

Het doel van de workshop is psychiaters kennis te bieden over de financiering, om hen zo te helpen in overleg met zorgverzekeraars de ziekenhuispsychiatrie te versterken.