Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 15:15

W33 FAST: een outreachend team voor patiënten met een ernstige persoonlijkheidsstoornis

Krol, D.G.H., Verhaeren, M., Geuzinge, L.

Voorzitter(s): L. Geuzinge, D.G.H. Krol en M. Verhaeren

Locatie(s): Zaal 2.7/2.8

Categorie(ën):

INHOUD

Mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis kunnen vaak onvoldoende profiteren van inhoudelijk effectieve behandeling omdat de ernst van hun klachten en symptomen maakt dat zij zich hieraan nog niet voldoende kunnen committeren. Deze cliёnten werden in de dagelijkse praktijk vaak zo goed mogelijk poliklinisch begeleid door Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen.

Voor deze cliёnten en hun behandelaren heeft GGz Breburg in 2012 een multidisciplinair FAST-team opgericht: een Flexibel Assertief Stabilisatie-team, dat vanuit een eenduidige visie en met een geprotocolleerde werkwijze werkt aan stabilisatie van klachten en symptomen. Doel is de cliёnt leiden naar de voor hem of haar best passende inhoudelijke psychotherapeutische behandeling, en degene die hieraan toe is begeleiden in zijn of haar verdere rehabilitatie en herstel. In deze workshop presenteren we de concrete resultaten van 15 maanden FAST binnen GGz Breburg.

FAST combineert een uit de Mentalization Based Treatment voortkomende attitude, met de flexibele, assertieve en outreachende aanpak van de zogenaamde FACT-teams. De inhoud van het aanbod komt voort uit de richtlijnen van Gunderson over General Psychiatric Management (GPM). Dit multidisciplinaire team met een ‘shared caseload’ – dat vooral was opgezet als een stabiliserend (en motiverend) ‘voorportaal’ voor een hierop volgende evidence-based psychotherapeutische behandeling – blijkt voor sommige cliёnten al voldoende te zijn.

 

VORM

Drie interactieve workshops:

  • FAST: achtergrond en organisatie.
  • Attitude en inhoudelijke werkwijze; MBT en GPM.
  • 18 maanden FAST: concrete resultaten.

 

LEERDOELEN

Aan het einde van deze workshop bent u op de hoogte van de vorm, de inhoud en de resultaten van een nieuw behandelaanbod dat GGz Breburg heeft ontwikkeld voor cliёnten met een ernstige persoonlijkheidsstoornis.