Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:45 - 17:00

W34 SCAN: gemotiveerd voor goede diagnostiek

Rijnders, C.A.T.H., Nienhuis, F.J.

Voorzitter(s): C.A.Th. Rijnders

Locatie(s): Zaal 2.11

Categorie(ën):

INHOUD

Het op een juiste wijze hanteren van professionele diagnostische kennis is de basis van gezond medisch handelen. In de diagnostiek staan zowel de opsporing en herkenning van specifieke syndromen, als het onderscheid tussen deze ziekte-eenheden (diversiteit) centraal. De DSM- en de ICD-tradities hebben de diagnostiek betrouwbaarder gemaakt en de eenheid van taal tussen behandelaars vergroot. Het is echter de vraag of iedere professional over voldoende diagnostische kennis beschikt om de klachten en verschijnselen (symptomen) ook betrouwbaar uit te vragen en te waarderen, zeker als geen gebruik wordt gemaakt van een algemeen gebruikt referentiesysteem waarin de symptomen en het uitvragen ervan worden beschreven.

Om de aan- of afwezigheid van symptomen betrouwbaar en valide te kunnen vaststellen moeten deze allereerst eenduidig zijn gedefinieerd. Deze basis motiveert om niet alleen in de Gespecialiseerde GGZ, maar ook in de eerste lijn te komen tot waardevolle diagnostiek die is gebaseerd op welomschreven en algemeen geaccepteerde gedefinieerde symptomen. De Schedules for Clinical Assessment in Neuropsychiatry (SCAN) is een in WHO-kader ontwikkeld, internationaal geïmplementeerd, semi-gestructureerd klinisch psychiatrisch interview voor psychiatrische stoornissen bij volwassenen en bestaat uit een vragenschema waarin de klachten en verschijnselen gestandaardiseerd worden uitgevraagd en een woordenlijst waarin de symptomen in detail worden beschreven. SCAN kan worden gezien als een diagnostisch sleepnet, waarbij in de volle breedte van het volwassen diagnostisch spectrum, de symptomen worden uitgediept op hun klinische relevantie. De beoordeling van symptomen geschiedt door de clinicus, die zich daarbij baseert op de subjectieve ervaringen van de patiёnt, getoetst aan de omschrijving in de woordenlijst.

 

VORM

In de workshop komen de opbouw, psychometrie en toepassing van de SCAN aan bod. Daarnaast wordt ruimschoots praktisch kennisgemaakt met vooral de MiniSCAN, de verkorte versie voor de dagelijkse praktijk. Ook de iPad-versie zal worden gedemonstreerd, en tot slot wordt aandacht besteed aan de DSI (het van de SCAN afgeleide Diagnostische ScreeningsInstrument) voor de eerste lijn.

 

LEERDOELEN

Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht zicht te hebben gekregen op de waarde die het klinisch diagnostisch referentiesysteem (van de SCAN, MiniSCAN en de DSI) heeft voor een eenduidige, goed gemotiveerde diagnostiek ten behoeve van behandeling en preventieve maatregelen.