Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:14 - 16:36

S37.3 Functionele architectuur van de amygdala aangedaan bij autisme

Groen, W.B., Zhang, W., Mennes, M., Buitelaar, J.K., Beckmann, C.

Voorzitter(s): F.C Verhulst

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Beperkingen in sociale interactie zijn een integraal deel van autismespectrumstoornissen. Aangezien de amygdala betrokken is bij sociaal gedrag en sociale perceptie, is er veel onderzoek naar de rol van de amygdala bij de etiologie van autisme. Toch is het niet bekend wat de rol is van de afzonderlijke kernen (betrokken bij sociale perceptie, affiliatie en aversie) van de amygdala bij autisme.

 

DOEL

Onderzoeken wat de bijdrage is van de afzonderlijke amygdalakernen bij het tot stand komen van afwijkingen in sociale vaardigheden bij autisme.

 

METHODEN

Met ‘resting state’ functionele MRI-data segmenteerden we de amygdala in drie subdivisies (betrokken bij sociale perceptie, affiliatie en aversie) in 22  12- tot 21-jarige mensen met autisme en 23 controleproefpersonen, en bepaalden we het volume van deze subdivisies. We correleerden de grootte van de gesegmenteerde gebieden aan sociale vaardigheden (gemeten met de Autism Spectrum Quotient).  

 

RESULTATEN

Deelnemers met autisme hadden grotere linker dorsale amygdala-volumes (aversie netwerk; p<0.05) en grotere rechter ventrale amygdala-volumes (sociale perceptie; p<0.01). Het volume van de linker dorsale amygdala correleerde met sociale vaardigheden in de autismegroep (p<0.05).

 

CONCLUSIE

De resultaten suggereren dat de functionele architectuur van de amygdala abnormaal is in autisme. De volume-gedragscorrelatie biedt een nieuwe biomarker die neurale connectiviteit in het sociale aversienetwerk direct verbindt met sociale vaardigheden in autisme.