Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:52 - 16:14

S38.2 Theta-burst-TMS tegen auditieve verbale hallucinaties bij schizofrenie

Sommer, I.E.C., Koops, S.

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Auditieve verbale hallucinaties (AVH) vormen een karakteristiek symptoom van schizofrenie. Bij een kwart van de patiënten reageren deze hallucinaties niet op antipsychotica. Voorgaande studies hebben onderzocht of 1-Hz-repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) van de linker temporoparietale cortex een effectieve behandelingswijze is, met wisselende resultaten.

 

DOEL

In de huidige studie onderzoeken we de effectiviteit van een nieuw stimulatieprotocol dat gebruik maakt van continue theta-burststimulatie.

 

METHODEN

41 patiënten met een psychotische stoornis namen deel aan een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. De theta-burstgroep kreeg 10 behandelingen op de linker temporoparietale cortex gedurende 5 achtereenvolgende dagen. De placebogroep kreeg 10 behandelingen met sham-stimulatie volgens dezelfde procedure als de theta-burstgroep. De ernst van AVH werd gemeten tijdens baseline, na de behandeling en bij follow-up na een maand met de Psychotic Symptom Rating Scales (PSYRATS), de Auditory Hallucinations Rating Scale (AHRS) en item P3 van de Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). Data werden geanalyseerd met een mixed-design ANOVA.

 

RESULTATEN

Een significant hoofdeffect van behandeling werd gevonden voor de PSYRATS (p=0.017), evenals een trend voor de AHRS (p=0.053), die een lagere ernst van hallucinaties aangaf na behandeling. Voor geen van de uitkomstmaten werd er een significant interactie-effect gevonden tussen groep en behandeling, wat aantoont dat er geen verschil werd geobserveerd tussen de theta-burststimulatiegroep en de placebogroep.

 

CONCLUSIE

De resultaten suggereren een placebo-effect van continue theta-burst-rTMS op de linker temporoparietale regio als behandeling voor AVH.