Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:14 - 16:36

S38.3 Repetitieve transcraniële magnetische stimulatiebehandeling van negatieve symptomen bij schizofrenie: resultaten van een multicenter, dubbelblind, gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek

Dlabac-de Lange, J.J., Bais, L., Aleman, A., Knegtering, H.

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Negatieve symptomen bij schizofrenie voorspellen een slechtere sociaalmaatschappelijke uitkomst en behandelmogelijkheden zijn beperkt. Een aantal studies hebben het effect van repetitieve transcraniële magnetische stimulatiebehandeling van negatieve symptomen bij schizofrenie onderzocht, maar de resultaten zijn inconsistent.

 

DOEL

Het doel van deze studie was te onderzoeken wat het effect is van rTMS-behandeling van de bilaterale dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) op negatieve symptomen.

 

METHODEN

Het betrof een multicenter, dubbelblind, gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek bij 32 patiënten gediagnosticeerd met schizofrenie met matige tot ernstige negatieve symptomen. De bilaterale DLPFC werd gedurende 3 weken gestimuleerd in een frequentie van 10 Hz, tweemaal daags bij 90 procent van de motordrempel. De primaire uitkomstmaat was de totale score van negatieve symptomen zoals gemeten met de Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS) en de negatieve subschaal van de Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). Secundaire uitkomstmaten waren cognitie, stemming, kwaliteit van leven en ziekte-inzicht. Deelnemers werden getest vlak voor aanvang van de interventie, direct na de interventie, na 4 weken en na 3 maanden follow-up. Voor de analyse van de primaire uitkomstmaat werd een mixed-effects lineair model gebruikt.

 

RESULTATEN

Er was sprake van een significante afname van de SANS-scores bij de actieve groep vergeleken met de placebogroep tot 3 maanden na de behandeling (p<0.05). Er was geen significant verschil te zien op de negatieve subschaal van de PANSS. Een exploratieve analyse vond een significante afname van negatieve symptomen in een subgroep van patiënten met ernstige negatieve symptomen (PANSS negatieve subschaal = 20, p<0.05). Van alle cognitieve testen verbeterden patiënten in de actieve groep op semantische verbale vloeiendheid (n=20, p<0.05).

 

CONCLUSIE

Bilaterale hoogfrequente rTMS-behandeling was in onze studie effectief in het behandelen van negatieve symptomen bij schizofrenie. Toekomstige studies moeten zich richten op het optimaliseren van rTMS-behandelparameters en het combineren van rTMS-behandeling met psychosociale interventies.