Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:45 - 16:00

S39.2 Effectiviteit van een derdelijns-multidisciplinaire behandeling, met focus op lichaamsmentalisatie en acceptatie bij patiënten met ernstige somatoforme stoornissen

Broeckhuysen-Kloth, S.A.M. van, Houtveen, J.H., Bähring, M.E.F

Voorzitter(s): A.A. van Elburg

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten verblijven vaak langdurig in het somatische circuit, met kans op iatrogene schade en hoge medische consumptie. Deze groep tot behandeling in de ggz motiveren is problematisch. Altrecht Psychosomatiek heeft diagnostiek en behandeling ontwikkeld waarin lichaamsmentalisatie (LM) en acceptatie centraal staan. Vanuit deze visie kunnen patiënten met ernstige somatoforme stoornissen gemotiveerd worden voor een multidisciplinaire behandeling.

 

DOEL

De huidige studie richt zich op het effect van deze behandeling bij patiënten met ernstige somatoforme stoornissen.

 

METHODEN

183 patiënten namen deel aan deze studie. Deze groep volgde de zes maanden durende driedaagse deeltijd- of vijfdaagse klinische behandeling. Effectmeting vond plaats op symptomatologie (SCL-90), kwaliteit van Leven (EQ-5d) en medische consumptie (Tic-P deel I). Deze lijsten werden 4 maal afgenomen vóór behandeling, en 4 maal na behandeling (2-jaar follow-up). De data werden geanalyseerd met behulp van multilevel-analyse.

 

RESULTATEN

De patiënten toonden significante verbeteringen op de SCL-90, EQ-5d en Tic-P met kleine tot matige effectgroottes. Deze verbeteringen zetten door tot twee jaar na behandeling. Exploratieve analyses toonden echter grote individuele verschillen aan. Ook bleek dat kwaliteit van leven het meest vooruitging bij de patiënten van de driedaagse deeltijd.

 

CONCLUSIE

Deze studie toont de klinische effectiviteit van een multidisciplinaire behandeling aan bij ernstige somatoforme stoornissen. Gezien de grote individuele verschillen is vervolgonderzoek wenselijk om zicht te krijgen op effectieve elementen van de behandeling en op de (subgroepen van) patiënten die hier het meest van profiteren.