Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 15:45

S40.1 Motivatie voor een multidisciplinair advies rond psychiatrie, zwangerschap en bevalling

Honig, A.

Voorzitter(s): A. Honig

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Psychiatrische problematiek komt veel voor in de zwangerschap. Rond 15 procent van alle zwangeren heeft een depressie. Naast de psychische belasting voor de zwangere vrouw zijn er ook gevolgen voor het verloop van de zwangerschap, de foetus en het geboren kind. Wij zijn van mening dat een directe multidisciplinaire samenwerking tussen de psychiater, gynaecoloog en kinderarts essentieel is bij het adviseren en begeleiden van deze groep vrouwen.

 

DOELEN

Toelichten waarom een multidisciplinaire benadering van zwangeren met psychiatrische problematiek van belang is. Hierbij zullen wij onze aanpak toelichten en komen aspecten aan de orde als patiënttevredenheid, zorgkosten en essentiële punten bij samenwerking tussen specialismes.

Psychiatrische behandeling van zwangeren met psychiatrische problematiek toelichten. Hierbij wordt de epidemiologie van psychiatrische ziektes tijdens de zwangerschap en medicatiekeuze toegelicht.

 

METHODEN

Beschrijving van de ervaring van ons POP-expertisecentrum Amsterdam vanaf 2005 tot heden, en literatuuronderzoek.

 

RESULTATEN

Onze ervaringen tijdens de afgelopen 7 jaar laten zien dat patiënten veel baat hebben bij een multidisciplinaire aanpak; in één gesprek krijgen ze advies vanuit drie essentiële invalshoeken. Omdat de adviezen op elkaar aansluiten, geeft dit veel duidelijkheid voor de patiënt. Dit is terug te zien in patiënttevredenheidscijfers.

 

CONCLUSIE

Het POP-concept is een waardevolle service vanuit de ziekenhuispsychiatrie mits multidisciplinair verankerd. Financiële vergoeding is vooralsnog onvoldoende in DOT-systematiek geborgd.

 

LITERATUURVERWIJZING

Wewerinke. A., Honig A., Heres M.H.B., Wennink J.M.B.. Psychiatrische stoornissen bij zwangeren en kraamvrouwen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 150; 294-8, 2006.

A.Visscher. Zwanger maar depri. Onderbehandeling schaadt moeder en kind. Medisch Contact, 4; 184-187, 2009.

A. Honig, J. M. van Oort, T. Vergouwen, M.Sluiters. Opvang van moeder en kind beter samen. Medisch Contact; 2; 74-76, 2011.