Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:45 - 16:00

S40.2 Perinatale complicaties van psychiatrische problematiek tijdens de zwangerschap

Bakker-Liebregts, P.C.A.M., Honig, A.

Voorzitter(s): A. Honig

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Psychiatrische problematiek komt voor tijdens de zwangerschap [1]. Het is daarom belangrijk bij de eerste prenatale controle actief naar de psychiatrische voorgeschiedenis en de huidige mentale status te vragen. Niet onderkende psychiatrische problematiek leidt niet alleen tot zelfmoord maar ook tot een toename van psychose en ontregeling van psychiatrische aandoeningen zoals bipolaire stoornis, angst en ernstige depressie [2]. Andere maternale morbiditeit is een vergrote kans op hyperemesis gravidarum. Bij ruim 25 procent van de patiënten met hyperemesis gravidarum is er een onderliggende angststoornis en bij bijna 15 procent een stemmingsstoornis. Bij twee derde van de patiënten blijven de symptomen grotendeels aanwezig gedurende de gehele zwangerschap. 

Het onderkennen hiervan is voor de begeleiding van de patiënt van groot belang [3]. Ook de perinatale uitkomst wordt beïnvloed door psychiatrische stoornissen. Studies suggereren dat depressie in de zwangerschap een risicofactor is voor het ontstaan van vroeggeboorte en negatieve discongruentie [1]. Tijdige behandeling is daarom essentieel om een goede maternale en perinatale uitkomst te bereiken.

 

DOEL

Toelichten van bovengenoemde risico’s voor moeder en kind. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van de gynaecoloog bij het begeleiden van zwangere vrouwen met psychiatrische problematiek.

 

METHODEN

Beschrijving van de ervaring van ons POP-expertisecentrum Amsterdam vanaf 2005 tot heden, en literatuuronderzoek.

 

RESULTATEN

Tijdens het POP-poli-consult worden de patiënt en haar partner bewust gemaakt van de bovengenoemde risico’s en maken we een plan voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Bewustmaking van de risico’s zorgt voor draagvlak voor de behandeling bij de patiënt en helpt andere hulpverleners in het proces om zorg op maat te geven.

 

CONCLUSIE

Onbehandelde psychiatrische problematiek tijdens de zwangerschap kan leiden tot hyperemesis gravidarum, vroeggeboorte en negatieve discongruentie. De gynaecoloog vervult een belangrijke rol bij het signaleren van psychiatrische problematiek en het coördineren van het zorgproces rondom zwangeren met psychiatrische problematiek.

 

LITERATUURVERWIJZING

Szegda K, Markenson G, Bertone-Johnson ER. Depression during Pregnancy: A Risk Factor for Adverse Neonatal Outcomes? A Critical Review of the Literature. J Matern Fetal Neonatal Med. 2013 Sep 18.

Centre for maternal and Child Enquiries (CMACE) BJOG, 118 (suppl 1), 1-203

Bilge Burak Annagur, Aybike Tazegul, Sule Gunduz. Do psychiatric disorders continue during pregnancy in women with hyperemesis gravidarum: a prospective study. General Hospital Psychiatry 35 (2013) 492-496.