Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:15 - 16:30

S40.4 Pathofysiologie van ontwenningssymptomen bij pasgeborenen blootgesteld aan antidepressiva tijdens de zwangerschap

Honig, A., Kieviet, N.

Voorzitter(s): A. Honig

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Blootstelling aan serotonerge antidepressiva, waaronder SSRI’s, tijdens de zwangerschap leidt bij 20 tot 30 procent tot symptomen van neonatale adaptatie bij de pasgeborene [1]. Dit zijn met name symptomen van onrust, zoals milde tremoren en kort slapen. Onderzoek door het POP-expertisecentrum richt zich op het identificeren van risicofactoren van ontwenningssymptomen[2], het ontwikkelen van een screeningslijst[3] en het onderzoeken van de pathofysiologie van ontwenningssymptomen.

Als er meer bekend is over de pathofysiologie van neonatale adaptatie, kan dit van grote waarde zijn voor het voorspellen en vaststellen van PNA. Uit eerder onderzoek blijkt dat pasgeborenen blootgesteld aan SSRI’s een lagere 5-HIAA-concentratie in navelstrengbloed hebben (belangrijkste metaboliet van serotonine) vergeleken met een controlegroep. Daarnaast vertoonden kinderen met een lagere 5-HIAA-concentratie significant meer onrustsymtpomen [4].

 

DOEL

Het doel van deze studie was onderzoeken of er een relatie is tussen ontwenningssymptomen en de neonatale 5-HIAA-concentratie in urine tijdens de eerste 3 dagen post partum.

 

METHODEN

Gecontroleerde prospectieve cohortstudie. Pasgeborenen die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan serotonerge antidepressiva, werden vergeleken met pasgeborenen die niet waren blootgesteld aan antidepressiva. Er werd hierbij zowel gekeken naar de gemiddelde 5-HIAA-concentratie in de urine over de eerste 3 dagen als naar het verschil in beloop van de 5-HIAA-concentratie in de urine over de eerste 3 dagen. Daarnaast werd onderzocht of pasgeborenen die waren blootgesteld aan serotonerge antidepressiva en die symptomen van neonatale adaptatie ontwikkelden na de geboorte een hogere of een lagere concentratie 5-HIAA in de urine hadden vergeleken met pasgeborenen die geen symptomen van neonatale adaptatie ontwikkelden.

 

RESULTATEN

Er werden 63 pasgeborenen geïncludeerd die waren blootgesteld aan serotonerge antidepressiva en 126 pasgeborenen die niet waren blootgesteld aan psychofarmaca. Ten tijde van het voorjaarscongres zullen de resultaten geanalyseerd zijn en gepresenteerd worden.

 

CONCLUSIE

De pathofysiologie van ontwenningssymptomen na blootstelling aan antidepressiva tijdens de zwangerschap is niet bekend. Deze studie onderzocht de relatie tussen 5-HIAA en ontwenningssymptomen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Kieviet N, Dolman KM, Honig A. The use of psychotropic medication during pregnancy: how about the newborn? Neuropsychiatric Disease and Treatment. 2013;9:1257-66.

Kieviet N, Hoppenbrouwers C, Dolman K. et al. Risk factors for Poor Neonatal Adaptation after Exposure to Antidepressants. Submitted.

Kieviet N, van Ravenhorst M, Dolman K. et al. Adapted Finnegan Scoring List for Observation of Antidepressant Exposed infants. Submitted.

Laine K, Heikkinen T, Ekblad U, Kero P. Effects of exposure to selective serotonin reuptake inhibitors during pregnancy on serotonergic symptoms in newborns and cord blood monoamine and prolactin concentrations. Arch. Gen. Psychiatry. 2003;60(7):720-726.