Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:30 - 16:45

S40.5 De effectiviteit van lichttherapie bij zwangere vrouwen met een depressie

Lambregtse- van den Berg, M.P., Hoogendijk, W.J.G.

Voorzitter(s): A. Honig

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen is er sprake van een depressie. Bij de behandeling van depressie tijdens de zwangerschap moet rekening worden gehouden met het ongeboren kind. Niet-medicamenteuze interventies verdienen daarom de voorkeur. Lichttherapie is een potentieel aantrekkelijke behandeling omdat het weinig kost, thuis kan plaatsvinden en een gunstig bijwerkingenprofiel heeft op zowel de moeder als het ongeboren kind.

 

DOEL

Nagaan wat de wetenschappelijke evidentie is van lichttherapie bij zwangere vrouwen met een depressie.

 

METHODEN

Literatuuronderzoek met samenvatting van de belangrijkste resultaten.

 

RESULTATEN

Er werden 3 studies gevonden naar de effectiviteit van lichttherapie op depressie tijdens de zwangerschap. Een open studie (n=16) liet na 3 weken 10.000 lux lichttherapie een significante daling zien van 49 procent op de Hamilton Depression Rating Scale, Seasonal Affective Disorder Version (SIGH-SAD). Een kleine gerandomiseerde vervolgstudie liet geen significant verschil zien tussen vrouwen die werden blootgesteld aan 7.000 lux lichttherapie (n= 5) en vrouwen die werden blootgesteld aan 500 lux placebo (n= 5) gedurende 5 weken. In beide condities namen de depressieve klachten in gelijke mate af. In een grotere gerandomiseerde studie waarin vrouwen gedurende 5 weken werden blootgesteld aan 7.000 lux lichttherapie (n= 16) of 70 lux placebo (n= 11), werd een significante afname gezien in SIGH-SAD-scores in de groep die was blootgesteld aan lichttherapie. De response rate (HDRS= 50% verbetering) was na 5 weken significant groter in de groep met lichttherapie (81,3%) vergeleken met placebo (45,5%).

 

CONCLUSIE

Op basis van de literatuur zijn er aanwijzingen voor de effectiviteit van lichttherapie bij depressie tijdens de zwangerschap. De effectgrootte is vergelijkbaar met die van antidepressiva. Op de afdeling zwangerschapspsychiatrie van het Erasmus MC wordt gewerkt aan een gerandomiseerde studie om de bevindingen uit eerdere onderzoeken te repliceren, waarbij ook de effecten op de ontwikkeling van het kind worden onderzocht.

 

LITERATUURVERWIJZING

Oren DA, Wisner KL, Spinelli M, Epperson CN, Peindl KS, Terman JS, Terman M.An open trial of morning light therapy for treatment of antepartum depression. Am J Psychiatry. 2002 Apr;159(4):666-9.-

Epperson CN, Terman M, Terman JS, Hanusa BH, Oren DA, Peindl KS, Wisner KL.Randomized clinical trial of bright light therapy for antepartum depression: preliminary findings. J Clin Psychiatry. 2004 Mar;65(3):421-5.