Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:45 - 17:00

S40.6 Behandeling van post-partummanie en psychose

Burgerhout, K.M., Bergink, V., Koorengevel, K.M., Lambregtse- van den Berg, M.P., Kushner, S.A.

Voorzitter(s): A. Honig

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Post-partumpsychose (PP) is een ernstige aandoening waarvoor acute klinische behandeling nodig is. Helaas is er weinig bekend over de effectiviteit van de behandeling aangezien deze beperkt is onderzocht.

 

DOEL

In deze prospectieve, naturalistische studie beschrijven wij de behandelrespons, remissie en persisterende remissie na 9 maanden behandeling met een 4-staps-behandelalgoritme bij patiënten met een eerste psychose of manie post partum.

 

METHODEN

64 patiënten opgenomen met een PP werden geïncludeerd en behandeld volgens een gestandaardiseerd behandelalgoritme bestaande uit de sequentiële additie van benzodiazepinen, antipsychotica, lithium en ECT. Klinische remissie werd gedefinieerd als de afwezigheid van psychotische, manische en depressieve symptomen gedurende ten minste 1 week en CGI =3, YMRS =8 en EPDS =10. Vrouwen met antipsychoticum-monotherapie kregen het advies om deze behandeling als onderhoudsbehandeling te continueren. Vrouwen die zowel een antipsychoticum gebruikten als lithium, werd geadviseerd om het antipsychoticum af te bouwen en alleen lithium te continueren. Terugval werd gedefinieerd als het optreden van een psychiatrische episode volgens de DSM-IV-R-criteria.

 

RESULTATEN

Alle patiënten op één na (98,4 procent) hebben remissie bereikt met de eerste drie stappen van ons behandelingsalgoritme, met een gemiddelde ziekteduur van 40 dagen. Geen van onze 64 patiënten had ECT-behandeling nodig. 9 maanden post partum waren 51 van de 64 (79,7 procent) patiënten met een eerste post-partumpsychose nog steeds in remissie. Patiënten die werden behandeld met benzodiazepinen en antipsychotica, hadden een significant hoger risico op recidief in vergelijking met patiënten die aanvullend met lithium waren behandeld (p= 0.015). Verder waren multipariteit en een niet-affectieve psychose risicofactoren voor recidief (p = 0.03 en p = 0.05).

 

CONCLUSIE

Een gestandaardiseerd behandelalgoritme met de sequentiële toevoeging van benzodiazepinen, antipsychotica en lithium was succesvol bij de behandeling van post-partumpsychose, zowel tijdens de acute fase als gedurende 9 maanden follow-up.