Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:48 - 16:06

S41.2 Wittestofveranderingen bij patiënten met schizofrenie: de rol van omgevingsvariabelen

Domen, P.A.E., Michielse, S., Gronenschild, E., Habets, P., Roebroeck, A., Os, J. van, Marcelis, M.C.

Voorzitter(s): M.C. Marcelis

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Verminderde wittestofintegriteit bij patiënten met schizofrenie is een consistente bevinding in recent beeldvormend onderzoek. Het is nog onduidelijk wat de bijdrage van genen en omgevingsfactoren is aan deze wittestofveranderingen.

 

DOEL

In deze studie onderzochten we de hypothese dat wittestofveranderingen het resultaat zijn van een differentiële gevoeligheid voor drie bekende risicofactoren voor een psychose: cannabisgebruik, jeugdtrauma en opgroeien in een stedelijke omgeving.

 

METHODEN

85 patiënten met een psychotische stoornis werden gescand met een Diffusion Tensor Imaging-protocol (DTI). In een voxel-based analyse van het gehele brein met behulp van Tract Based Spatial Statistics (TBSS)[1] werd de associatie onderzocht tussen fractionele anisotropie (FA; een maat voor wittestofintegriteit) en de omgevingsvariabelen (cannabisgebruik, jeugdtrauma en urbaniciteit). Daarnaast werd met behulp van een multilevel regressieanalyse in STATA de interactie onderzocht tussen de omgevingsvariabelen en geslacht in relatie tot witte stof.

 

RESULTATEN

De drie omgevingsfactoren waren in het gehele patiëntensample niet significant geassocieerd met FA. Opgroeien in een stedelijke omgeving en jeugdtrauma vertoonden beide een interactie met geslacht in relatie tot FA. Gestratificeerde analyses toonden aan dat hogere blootstelling aan trauma gepaard ging met lagere FA-waarden in de mannen en dat hogere urbaniciteitsscores gepaard gingen met hogere FA-waarden in vrouwen.

 

CONCLUSIE

Structurele wittestofveranderingen bij patiënten met een psychotische stoornis kunnen mogelijk in verband worden gebracht met seksespecifieke differentiële gevoeligheid voor trauma in de kindertijd en opgroeien in een stedelijke omgeving. Er was geen bewijs voor een associatie tussen cannabis en FA.

 

LITERATUURVERWIJZING

Smith, S. M., M. Jenkinson, et al. (2006). 'Tract-based spatial statistics: voxelwise analysis of multi-subject diffusion data.' NeuroImage 31(4): 1487-1505.