Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 16:24 - 16:42

S41.4 Stress, psychose en de rol van dopamine in de prefrontale cortex

Hernaus, D., Collip, D., Kasanova, Z.U.Z.A.N, Vaessen, T.H.O.M.A, Winz, O.L.I.V.E, Pruessner, J.E.N.S., Mottaghy, F.E.L.I.X, Germeys, I.N.E.Z.

Voorzitter(s): M.C. Marcelis

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Veranderingen in de neurotransmitter dopamine spelen een essentiële rol bij psychotische klachten. Vanuit gedragsmatige studies weten we dat mensen met een psychose abnormaal reageren op stress. Maar in hoeverre is dopamine ook hierbij betrokken? En in welk opzicht verschillen die stressgerelateerde hersenprocessen precies van de stressgerelateerde hersenprocessen van mensen zonder psychotische klachten?

 

DOEL

De rol van dopamine in de stressreactie in kaart brengen. Dit wordt gedaan door een vergelijking van de dopaminerge stressreactie in: i) mensen zonder psychotische klachten; ii) mensen met een psychotische stoornis die medicatie nemen; en iii) mensen met een psychotische stoornis die géén medicatie nemen. Door de laatste twee groepen te vergelijken wordt ook gemeten wat het effect is van antipsychotica op de stressreactie. Ook de rol van dopamine-regulerende genen zoals COMT (catechol-O-methyltransferase) wordt gemeten.

 

METHODEN

Gezonde controlepersonen en de twee klinische groepen worden blootgesteld aan psychosociale stress. Tijdens deze taak wordt met [18F]fallypride Positron Emissie Tomografie de dopaminerge stressrespons gemeten.

 

RESULTATEN

Dopamine in de prefrontale cortex lijkt essentieel te zijn bij stress(handhaving). De klinische en controlegroepen verschillen van elkaar in deze dopaminerge reactie, waarbij controlepersonen (gedragsmatig en biologisch) beter met stress lijken om te gaan. Ook zijn er verschillen tussen de twee klinische groepen, die mogelijk door de medicatie worden geproduceerd. Ten slotte tonen we aan dat deze dopaminerge processen deels erfelijk bepaald zijn.

 

CONCLUSIE

Stress en psychose zijn op biologisch niveau nauw verbonden door dopamine. De resultaten tonen dat veranderingen in stressgerelateerde hersenprocessen mogelijk bijdragen aan de stressgevoeligheid in psychose. De betekenis van deze bevindingen voor medicatie en behandeling zal worden besproken.