Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

D18 Podium T presenteert ANGST: Een verrassing van theater en documentaire met een discussie over angst- en dwangstoornissen

Voskens, F., Gaag, R.J. van der

Voorzitter(s): F. Voskens

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

Een verrassing van theater en documentaire met een discussie. Zoektocht naar nieuwe inzichten in het herkennen van angst- en dwangstoornissen met als doel angst en dwang bespreekbaar te maken en te destigmatiseren’

  • Actrice  - Frederiek Voskens             
  • Scenario - Justus van Oel              
  • Audiovisuele montage – Netwerk.cc

 

Gesprekspanel:

  1. Joeri Tijdink – Psychiater Tergooi Blaricum / Onderzoeker in het VUmc
  2. Jacobine Geel – Voorzitter GGZ Nederland
  3. Joost Walraven – Klinisch Psycholoog Dimence / Hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen


“Een beetje angst is goed. Ons laatste stukje oerbrein waarschuwt ons voor echt gevaar. Dus lopen we weg van de brand, kijken twee keer bij het oversteken van een drukke straat. Maar wat als angst uitgroeit tot permanente paniek en het hele leven gaat beheersen?”

 

Vorm & Leerdoelen

ANGST is een vertelling over een hardnekkig taboe: angst- en dwanggedachten. ANGST is gemaakt naar een wens van de Angst Dwang en Fobie Stichting en in samenwerking met patiënten. In een mix van documentaire en theater worden de verhalen van patiënten en hulpverleners belicht. ANGST gaat over onwetendheid, schaamte en verwarring tussen arts en patiënt met als grootste risico een verkeerde diagnose en het verergeren van de klachten met grote gevolgen voor de patiënt, zorgverlening en maatschappij. Na de voorstelling is er een gesprek met het publiek om kennis te delen en te destigmatiseren, om preventie, zelfredzaamheid en betere zorg te bevorderen.

Enkele discussiepunten:

  • Hoe zit het met jouw eigen toelaatbaarheid, afkeer, angsten? Durf jij alles te vragen? Ook als het om agressieve, seksuele dwanggedachten gaat?
  • Is Shared Decision Making toepasbaar op de patiënten die in deze vertelling te horen en te zien zijn?
  • Hoe herkent u als professional angst- en dwangklachten als de patiënt daar niet open over is?
  • Welke rol ziet u voor uzelf als psychiater in het vergroten van kennis, ook t.o.v. de 1e lijnszorg? In het terug rapporteren?
  • Hoe kan de 2e lijns de 1e lijns helpen en andersom?
  • Wat is jouw rol in het voeren van de discussie, bespreek maken van het taboe en destigmatiseren van angst en dwang?
  • En welke taak of verantwoordelijkheid heeft de overheid, zorgverzekeraars, het bedrijfsleven…de patiënt zelf?

 

Motivatie en Urgentie

Met 1,8 miljoen mensen die aan een angst of dwangstoornis lijden is dit de snelst groeiende psychische aandoening van dit moment. Vanwege de complexiteit ervan worden klachten vaak weggeschreven onder ‘onbegrepen ziekten’.

Angst en dwangklachten worden nog vaak niet herkend en gemist, zowel in de eerste lijnszorg als bij de psychiater, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

“Mensen met angst en dwang geven weinig overlast. Je ziet/hoort ze niet. Ze verstoppen hun problemen.”
Ed Beretty; Psycholoog en psychotherapeut, PsyQ

"Een depressie zie je. Angst niet. Angst is bij beleidsmakers niet goed in beeld" 
Gert Jan Hendriks; psychiater, Pro Persona

 

PodiumT

PodiumT maakt lichamelijke taboes, bedrijfsdilemma’s en sociale problematiek zichtbaar en bespreekbaar met behulp van theaterconcepten en een aansluitend nagesprek met deskundigen en publiek. PodiumT faciliteert hiermee een platform voor alle betrokkenen en draagt bij aan efficiëntere werkprocessen, preventie en verbetering van zorg en welzijn. PodiumT belicht het thema waardevrij en confronteert met compassie.    www.podiumt.nu[1]