Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

D20 0 = nul suïcides in de ggz. Durven we te willen wat we kunnen?

Mokkenstorm, J.K.

Voorzitter(s): J.K. Mokkenstorm

Locatie(s): Zaal 06

Categorie(ën):

INHOUD

Naar schatting de helft van de suïcides in Nederland betreft patiënten van de ggz. Hoewel suïcide een van de meest voorkomende vormen van mortaliteit in de ggz betreft, heeft de sector moeite zich te committeren aan streefcijfers om het aantal suïcides te verminderen. Dit contrasteert met recente ontwikkelingen in de VS, waar grote organisaties en regio’s met succes een Zero Suicide-doelstelling nastreven. Dit doel – nul suïcides in de ggz – is daar het vertrekpunt dat inspireert tot ingrijpende verbeteringen van de zorg, en tot vergroting van de deskundigheid van zorgverleners. Het gebrek aan doel- en resultaatgerichte actie op het gebied van suïcidepreventie roept de vraag op hoe gemotiveerd de ggz (met hierin psychiaters als leidende professionals) is om te doen wat kan om levens te redden. Wat houdt ons tegen om suïcide in de ggz te beschouwen als een ‘never event’, dat kan worden voorkomen door toegankelijke en excellente zorg, die wij kunnen leveren?

 

STELLINGEN

  1. Met betrekking tot suïcidepreventie geldt: niet gestreefd is nooit gefaald.
  2. Wij kunnen in de ggz niet veel meer of niets anders doen dat leidt tot substantiële vermindering van het aantal suïcides in de ggz.
  3. Zelfs als het streven naar 0 suïcides in de ggz niet helemaal haalbaar zou zijn, is het beter naar dit getal te streven dan naar geen getal, of ieder ander getal.

 

LEERDOELEN

-       Deelnemers maken kennis met de veranderingen in beleid, organisatie en attitude van ggz-instellingen met een Zero Suicide-beleid en de resultaten hiervan.

-       Deelnemers verkennen in de discussie hun eigen houding ten aanzien van suïcidepreventie, en de houding van het systeem waarin zij werken.

-       Deelnemers worden zich bewust van eigen (on)mogelijkheden (en die van de ggz als systeem) om nog meer suïcides te voorkomen dan zij nu al doen.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. 2012 National Strategy for Suicide Prevention: Goals and objectives for action. A report of the U.S. Surgeon General and of the National Action Alliance for Suicide Prevention http://www.surgeongeneral.gov/library/reports/national-strategy-suicide-prevention/full_report-rev.pdf
  2. http://zerosuicide.actionallianceforsuicideprevention.org/