Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

D22 Euthanasie bij dementie

Ridder, A.J.M. de, Weenink, A.C.

Voorzitter(s): A.J.M. de Ridder en A.C. Weenink

Locatie(s): Zaal 2.10

Categorie(ën):

INHOUD

Dementie is een hersenziekte waarbij de motivatie blijvend wordt aangetast. Juist bij deze ziekte worden zowel huisartsen als medisch specialisten steeds vaker geconfronteerd met de vraag om euthanasie, steeds vaker ook in een vroeg stadium. Het wegen van de wilsverklaring speelt hierbij een cruciale rol. De aard van de ziekte maakt dit tot een lastige zaak, met name in het beginstadium.

Het thema krijgt momenteel veel aandacht, zowel in de medische wereld als in de media. Met grote regelmaat verschijnen artikelen in de pers en vakbladen, waarbij de meningen flink uiteenlopen. De documentaire van Zembla in februari 2013 deed veel stof opwaaien. 

In deze discussiegroep komen de volgende zaken aan bod: de huidige stand van wetgeving, het standpunt van de KNMG hierin, de rol van de regionale toetsingscommissies, de waarde van een wilsverklaring, de rol van de huisarts en de rol van de (ouderen)psychiater.

 

VORM

De inleiders zullen een korte inleiding geven, geïllustreerd met videofragmenten, en daarin stellingen formuleren omtrent de belangrijkste thema’s bij dit onderwerp. In de discussie zal steeds per thema ingegaan worden op de rol van huisarts, psychiater, standpunt wetgeving en visie regionale toetsingscommissies.

 

LEERDOELEN

-       Er zal niet één pasklaar antwoord gegeven worden, maar deelnemers zullen na de discussiegroep beter in staat zijn hun standpunt te bepalen ten aanzien van het thema en hun eigen rol bij deze vraag.

-       De deelnemers krijgen meer kennis over de wettelijke kaders waarbinnen gehandeld mag worden.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Van der Mast R., Heeren Th. ea (red), deel 6, par 3.1 medisch geassisteerde levensbeindiging in het vroege stadium van de ziekte van Alzheimer, Handboek Ouderenpsychiatrie, de Tijdstroom 2010
  2. http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Dossiers-thematrefwoord/Levenseinde.htm