Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

W36 Verbindende gesprekstechniek: in contact komen en blijven met psychotische mensen. Een workshop voor de praktijk

Tielens, J.A.E., Pijp, H.

Voorzitter(s): H. Pijp en J.A.E. Tielens

Locatie(s): Zaal 07

Categorie(ën):

INHOUD

Het praten met mensen met een andere betekenisgeving en een andere realiteit dan de gemiddelde mens kan behoorlijk lastig zijn. Zij zien de wereld vaak heel anders en menen meestal dat met hen niets aan de hand is. En toch moet er vaak wat mee. Een patiёnt met een psychose vertoont vaak een forse terugval in functioneren en kan zelfs maatschappelijk geheel teloorgaan. Hij veroorzaakt soms gevaar en drijft de naaste omgeving tot wanhoop.

We weten dat er bij psychosen twee bepalende factoren zijn voor uitval uit behandeling: ontbrekend ziekte-inzicht en isolement. Verbindende gesprekstechniek (VG) grijpt op deze beide punten aan.

De workshop zit boordevol tips en valkuilen uit de dagelijkse praktijk van de behandeling van mensen met een psychose. U kunt morgen direct aan de slag.

Behandeld zal worden:

  • Het probleem van ontbrekend ziektebesef (anosognosie) bij een flink deel van de mensen met een psychose.
  • De drie basisattitudes (adviseren, verleiden en ingrijpen).
  • Wat is een psychose voor de patiënt, hoe bespreek ik wat een psychose is met een patiёnt, basisattitude bepalen, rationale bepalen van gesprek, reflectief luisteren, empathie tonen, perspectief van patiёnt bepalen en overeenstemming krijgen over de juiste behandeldoelen.

 

VORM

Het eerste deel van de workshop is een interactief hoorcollege van 90 minuten. Het tweede deel van 90 minuten is een klassikaal gesprek met een patiënt, waarin de techniek van VG wordt gedemonstreerd en de aanwezigen kunnen participeren.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. X. Amador (2007):I am not sick, I don't need help! How to help someone with mental illness accept treatment. New York: Vida Press. ISBN 978-0-9677189-2-9.
  2. J.Tielens en M. Verster (2010): Bemoeizorg. Utrecht: De Tijdstroom. ISBN 978-90-5898-169-1
  3. J.Tielens (november 2012): In gesprek met psychose. Utrecht: De Tijdstroom. ISBN 978-90-5898.