Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

W40 Simpelweg systemisch. Werken met naastbetrokkenen binnen de psychiatrie

Cornelis, J.E., Oenen, F.J. van

Voorzitter(s): J.E. Cornelis en F.J. van Oenen

Locatie(s): Zaal 2.5

Categorie(ën):

INHOUD

Het inzicht dat het belangrijk is om naasten te betrekken bij een psychiatrische behandeling, wordt inmiddels breed gedragen en ondersteund door wetenschappelijke evidentie. Naasten horen en samen met hen en de patiёnt een behandelplan maken zorgt ervoor dat iedereen beter gemotiveerd is om de behandeling te laten slagen. Dit is echter geen eenvoudige opgave als naasten niet (meer) gemotiveerd zijn om betrokken te worden of de patiёnt zijn naasten niet wil betrekken.

Sinds de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA) in 2003 werd opgericht, zijn hier zo’n 2000 kortdurende systemische behandelingen verricht. Deze ervaring leidde tot de ontwikkeling van een eenvoudig en handzaam gespreksmodel: Consensusgericht Systemisch Interviewen en Interveniëren, CSII. Tevens werd in de periode 2009-2012 bij een groep van 370 patiёnten onderzoek verricht naar de behandeluitkomst. Hieruit bleek dat het in circa 50 procent van de behandelingen bij deze patiёntenpopulatie zonder veel moeite lukt om naasten te mobiliseren. De behandelde patiёntengroep bleek aanzienlijk ernstiger klachten (GSI-score) te hebben dan een gemiddelde klinische populatie, waarbij er sprake was van een brede variatie aan psychopathologie, variërend van psychose tot psychosociale problematiek. Na drie maanden bleek de meerderheid (55 procent) toch reliable change te bereiken, in samenwerking met de naastbetrokkenen van de patiёnt.

In deze workshop worden de resultaten van het onderzoek en de principes van CSII gepresenteerd. Daarnaast worden handvatten gegeven om de patiёnt te kunnen motiveren het systeem te betrekken, en om systeemleden te kunnen motiveren om betrokken te worden bij de behandeling van hun naasten.

 

VORM

De basisprincipes en het model worden gepresenteerd met een video en op interactieve manier, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

 

LEERDOELEN

Aan het einde van de workshop hebben deelnemers:

  • Kennis van basale principes van systemisch werken;
  • Handvatten om naasten te verleiden tot samenwerking;
  • Een model om samenwerking met patiёnt en zijn naasten productief te laten zijn.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Oenen, FJ van, Cornelis J & Bernardt C. Consensusgericht systemisch interviewen en interveniëren, een systemisch goed genoeg-pakket voor hulpverleners in de psychiatrie. Systeemtherapie, 2012; 24: 63-81.