Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 17:48

S42.1 Mechanismen van de associatie tussen jeugdtrauma en psychoserisico

Nierop, M. van, Lataster, T., Smeets, F., Gunther, N., Zelst, C. van, Graaf, R. de, ten Have, M., Dorsselaer, S. van, Bak, M., Myin-Germeys, I., Viechtbauer, W., Os, J. van, Winke, R. van

Voorzitter(s): T. Lataster

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Voor een beter begrip van de associatie tussen jeugdtrauma en psychose zijn verschillende psychologische modellen voorgesteld. Deze zijn vaak gebaseerd op observaties van ‘specifieke’ associaties tussen bepaalde typen jeugdtrauma en bepaalde typen psychotische symptomen, of het samen voorkomen van wanen en hallucinaties. De daadwerkelijke specificiteit van deze associaties is daarentegen nog niet formeel getest.

 

DOEL EN METHODEN

In twee bevolkingsonderzoeken met overeenkomstige methodologie (NEMESIS-1 en NEMESIS-2, N=13.722) zijn jeugdtrauma, psychotische symptomen en andere psychopathologie geëvalueerd door getrainde interviewers. De specificiteit van associaties is getest met mixed-effects regressiemodellen met multipele uitkomsten: een statische methode geschikt voor het testen van specificiteit in het geval van multipele samenhangende uitkomsten.

 

RESULTATEN

Associaties met jeugdtrauma waren sterk en significant voor alle psychotische symptomen, maar er was geen bewijs voor specificiteit in de associaties van bepaalde traumavariabelen en bepaalde typen psychotische ervaringen. Misbruik en verwaarlozing waren beide geassocieerd met psychose (OddsRatio [OR]abuse 2.12, p<0.001; ORneglect 1.96, p<0.001), maar deze effectmaten waren onderling niet significant verschillend. Soorten trauma waarbij er een intentie was het slachtoffer te schaden (zoals bij misbruik) lieten sterkere associaties zien met psychose dan trauma zonder deze intentie (?258.62,p<0.001). De meeste traumavariabelen vergrootten de kans op het samen voorkomen van wanen en hallucinaties, in vergelijking met het voorkomen van enkelvoudige symptomen (bijvoorbeeld alleen hallucinaties).

 

CONCLUSIE

Intentie tot schaden is het belangrijkste onderdeel dat traumatische ervaringen in de jeugd linkt met psychose, en wordt gekenmerkt door een combinatie van hallucinaties en wanen. Deze combinatie van symptomen, in vergelijking met enkelvoudige symptomen, duidt op een opbouw van psychotische intensivering. Er is geen bewijs gevonden voor psychologische modellen met betrekking tot specifieke associaties tussen bepaalde typen jeugdtrauma en bepaalde typen psychotische symptomen.