Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:52 - 18:14

S43.2 Incidentie, beloop en voorspellers van apathie bij de ziekte van Huntington: een prospectieve studie

Bouwens, J.A., Reedeker, W., Duijn, E. van, Giltay, E.J., Roos, R.A.C., Mast, R.C. van der

Voorzitter(s): A.A.M. Hubers

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De ziekte van Huntington (ZvH) is een autosomaal dominante, neurodegeneratieve aandoening, die wordt gekenmerkt door neuropsychiatrische, cognitieve en motorische syptomen. Apathie komt veel voor bij de ZvH en de prevalentie en ernst van apathie nemen toe in latere ziektestadia. In dwarsdoorsnedeonderzoek werd eerder gevonden dat apathie geassocieerd was met het mannelijk geslacht, een depressieve stoornis en het gebruik van psychotrope medicatie.

 

DOEL

Het vaststellen van de incidentie, het beloop en de voorspellers van het ontwikkelen van apathie in een groep ZvH-mutatiedragers gedurende een periode van 2 jaar.

 

METHODEN

Longitudinaal onderzoek onder 152 ZvH-mutatiedragers. Apathie werd gemeten met de Apathy Scale. Mutatiedragers met een score =14 werden beschouwd als apathisch. ZvH-mutatiedragers werden verder gescreend op het voorkomen van motorische symptomen, globaal functioneren, psychiatrische stoornissen en cognitie. De tweejaars incidentie van apathie werd bepaald. Met univariate en multivariate logistische regressiemodellen werden verbanden onderzocht tussen enerzijds variabelen op baseline en anderzijds de incidentie of het persisteren van apathie bij follow-up.

 

RESULTATEN

Op baseline hadden 88 ZvH-mutatiedragers geen apathie. Van hen ontwikkelden er 13 (14%) apathie na 2 jaar. Van de 34 ZvH-mutatiedragers met apathie waren er na 2 jaar 20 (59%) nog steeds apathisch. Incidente apathie was onafhankelijk geassocieerd met een lagere Mini Mental State Examination-score (MMSE) op baseline (OR:9,78; 95% CI: 1,90-50,3; p=0,006). In vergelijking met ZvH-mutatiedragers bij wie apathie in remissie ging, hadden mutatiedragers met persisterende apathie een hogere leeftijd, een langere ziekteduur, een lagere Total Functional Capacity-score (TFC) en scoorden zij lager op enkele executief-cognitieve maten.

 

CONCLUSIE

De tweejaars incidentie van apathie bij ZvH-mutatiedragers was 14%. Incidente apathie werd voorspeld door slechter globaal cognitief functioneren.