Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:52 - 18:14

S44.2 Bruikbaarheid van de Delirium Observatie Screening-schaal (DOS) bij patiënten met NAH

Schellekens, A.F.A., Mothapo, K., Grintjes-Huisman, K., Koopmans, P., Ven, A. van der

Voorzitter(s): A.F.A. Schellekens

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De Delirium Observatie Screening-schaal (DOS) is hét standaardinstrument om een delirium op te sporen en behandeleffecten te monitoren (Scheffer, 2011). De DOS is echter vooral gevalideerd op oudere patiënten met heupfracturen (Schuurmans, 2003). Bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH-problematiek) kan echter worden verondersteld dat er door de neurologische aandoening overlap bestaat met symptomen van het delirium. Dit betekent dat het afkappunt van de DOS bij deze patiëntenpopulatie mogelijk hoger zou moeten liggen.

 

DOEL

Het bepalen van de diagnostische waarde van de DOS bij patiënten met NAH-problematiek.

 

METHODEN

De DOS werd afgenomen onder een aselecte steekproef (N=33) uit patiënten met cerebraal letsel (inclusief tumoren en CVA’s) die langer dan drie dagen werden opgenomen op de afdeling neurologie en neurochirurgie van het Radboud UMC. Geëxcludeerd werden alle patiënten in een (sub)comateuze toestand. De DOS werd herhaaldelijk afgenomen gedurende de eerste 7 dagen van opname. Als gouden standaard werd eenmalig de Delirium Rating Scale-98-R (DRS-R-98-NL) afgenomen.

Het optimale afkappunt vor de DOS werd berekend door de maximale sensitiviteit en specificiteit van de DOS uit te rekenen. Daarnaast werd met logistische regressie de predictie van delirium berekend op basis van de DOS en andere mogelijke voorspellers voor delirium.

 

RESULTATEN

Van de 33 patiënten hadden er 12 (36%) een delirium volgens de DRS-R-98-NL. De DOS had een maximale sensitiviteit en specificiteit (respectievelijk 92% en 95%; AUC =0,99) bij een drempelscore van 4 (geldende afkappunt=3). Uit de regressieanalyse bleek de DOS-score de belangrijkste voorspeller voor het hebben van een delirium.

 

CONCLUSIE

De DOS is een goed instrument om een delirium te detecteren bij NAH-patiënten. Bij patiënten met NAH moet echter mogelijk wel rekening worden gehouden met een hoger afkappunt voor delirium (4 in plaats van 3). Vervolgonderzoek zou specifieke items moeten identificeren die minder valide zijn bij specifieke patiëntenpopulaties, zoals patiënten met een NAH.

 

LITERATUURVERWIJZING

Scheffer AC, van Munster BC, Schuurmans MJ, de Rooij SE., Int J Geriatr Psychiatry. 2011 Mar;26(3):284-91.

The measurement of delirium: review of scales.

Schuurmans MJ, Deschamps PI, Markham SW, Shortridge-Baggett LM, Duursma SA. Res Theory Nurs Pract. 2003 Fall;17(3):207-24.