Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:36 - 19:00

S44.4 Good News, on a bad MEWS! Systematische screening op acute somatische ontregeling in de psychiatrie

Schellekens, A.F.A., Lier, S. van, Graafmans, C., Lichtenberg, B.

Voorzitter(s): A.F.A. Schellekens

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij veel patiënten op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis komt somatische comorbiditeit voor. Voor een goede zorg is het van groot belang dat de vitale parameters van deze patiënten op betrouwbare wijze bewaakt worden ,en dat op het juiste moment een arts of somatisch specialist betrokken wordt. In het Radboud UMC te Nijmegen is voor dit doel een gestandaardiseerde methode geïntroduceerd, de Modified Early Warning Score (MEWS).

 

DOEL

Doel van deze studie is een wetenschappelijke evaluatie van de introductie van de MEWS-methode op een psychiatrische afdeling in een ziekenhuis.

 

METHODEN

Met de MEWS werden vitale parameters in kaart gebracht (volgens de ABCDE-methode: Airway, Breathing, Circulation, Disability and Exposure) door verpleegkundigen, bij alle patiënten die in 2013 met actieve somatische comorbiditeit werden opgenomen op de afdeling psychiatrie van het Radboud UMC. Bij een score van 3 tot 5 of ongerustheid bij de verpleegkundige werd de MEWS elke 4 uur herhaald. Bij scores boven de 5 werd overlegd met de zaalarts of het Medical Emergency Team (MET).

Alle MEWS-scores werden geanalyseerd, evenals het gevolgde beleid naar aanleiding van de MEWS-scores.

 

RESULTATEN

In 2013 werden tot oktober 252 patiënten opgenomen op de afdeling psychiatrie. 40 van hen hadden actieve somatische comorbiditeit. In totaal werden 202 MEWS afgenomen, met een gemiddelde score van 3.0 (sd 3,4) en een maximale score van 14.

Alle MEWS-scores werden met de zaalarts geëvalueerd. Bij 7 patiёnten werd een acute verslechtering op de MEWS geobserveerd, waarbij in drie gevallen assistentie werd gevraagd van het MET. Twee patiёnten zijn uiteindelijk overgeplaatst naar de IC.

 

CONCLUSIE

Monitoring van de virale parameters volgens de MEWS-methode is in de praktijk goed uit te voeren. De MEWS maakt het mogelijk om vroegtijdig somatische verslechtering op te sporen en passende vervolgacties te nemen. De MEWS kan daarmee de kwaliteit van de somatische zorg op een psychiatrische afdeling verbeteren.